Strážci zákona případ posuzují jako ohrožení z nedbalosti. Škodu odhadli na pětadvacet tisíc korun. „Okolnosti a příčinu nehody vyšetřujeme. Alkohol můžeme vyloučit,“ dodala Musilová. 

Z incidentu všichni vyvázli bez zranění. Podle železničářů se pohotově zachoval strojvedoucí vlaku na trati Brno-Nezamyslice, když se k přejezdu blížil a zabrzdil. „Dokázal po upozornění včas zareagovat, proto nic neohrozilo provoz ani cestující,“ zdůraznil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. 

Kvůli nehodě pak některé vlaky nabíraly zpoždění. „Jel jsem po osmé hodině ráno z Vyškova do Brna. Kolem přejezdu vlak jen zpomalil, ale nezastavoval. I tak jsme měli desetiminutové zpoždění. Další spoj od Brna byl zpožděný o dvacet minut,“ řekl třeba Tomáš Hlobil z Vyškova. Vlaky na místě směly jet nanejvýš rychlostí deset kilometrů v hodině. 

Na Borise Trávníčka před šesti lety spadl při exkurzi náhrobní kámen na židovském hřbitově v Rousínově. Základní škola Rousínov musí poškozenému zaplatit necelých devět milionů korun. Rozsudek není pravomocný.
Spadl na něj náhrobek a zůstal na vozíku. Rousínovské škole hrozí i exekuce

Šestačtyřicetiletý řidič jel na trati Vyškov – Račice-Pístovice – Bukovinka s linkovým autobusem společnost ČAD Blansko. Podle ředitele firmy Jiřího Šebely jde o první větší problém, který teď dopravce musí řešit. „Nedokážu ještě říci, jak budeme postupovat nebo jaký trest postihne řidiče,“ vzkázal Šebela.

Nyní čeká na výsledky policejního vyšetřování. „Řidič nebyl po nehodě v dobrém psychickém stavu, proto jsme ho poslali domů,“ dodal ředitel s tím, že s šoférem situaci ve Vyškově brzy probere. 

Podle krajského koordinátora oddělení ministerstva dopravy Besip Pavla Čížka nejsou podobné nehody vzácné. „Mohla to být nepozornost nebo cokoli. Záleží, co ukáže vyšetřování. I malé dítě totiž ví, že když svítí na přejezdu červená, musí se zastavit,“ podotkl.

Vyloučil, že by šofér neměl dostatečné školení. „Možná je zvyklý tamtudy jezdit a ví, že je na přejezdu dlouhý časový interval, než závory spadnou. Prorazit závoru pro něj byla jediná možnost,“ upozornil.

Podobný případ se stal před dvěma lety ve Skalici nad Svitavou na Blanensku. Řidič autobusu, ve kterém sedělo čtyřicet dětí, vjel na železniční přejezd, kde ho zablokovaly závory. Josefu Žuborovi, který tehdy autobus společnosti Dopaz řídil, hrozilo až pět let vězení za obecné ohrožení z nedbalosti. Obžaloby ho nedávno soud zprostil. 

Ve Vyškově před dvěma týdny nadýchal řidič autobusu společnosti Vydos bus skoro jedno promile alkoholu. Šlo už o druhý případ v tomto roce, kdy policisté přistihli šoféra tohoto dopravce, jak řídí opilý. První se odehrál v lednu.

Ilustrační foto.
Mladý řidič vjel příliš rychle do zatáčky nedaleko letiště. Skončil v poli