Havárii předcházel spor v brněnské Žabovřeské ulici. Jaguar i za ním stojící dodávka byly v koloně. „Řidič osobního auta telefonoval a ignoroval pohyb kolony i přes to, že ho na něj muž z dodávky upozorňoval," popsal v pondělí konflikt mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb.

Po výměně názorů posádek obou aut objela dodávka stále stojící jaguar a mířila do centra města. „V místě, kde už byly dva pruhy ji řidič jaguaru dojel a vytlačil na betonová svodidla. Muž za volantem dodávky srážce s vedle jedoucím autem a se svodidly nestačil zabránit. Nakonec bylo velké štěstí, že dodávka neskončila na střeše," upozornil mluvčí.

Dva lidé z havarovaného auta skončili s lehkými zraněními v nemocnici. Policisté díky svědkům znali jedno písmeno a číslo z poznávací značky agresivního řidiče. Vypátrali ho ve čtvrtek v brněnské Lesné. „Pomohlo i to, že se jednalo o jaguar, kterých jsou v celé republice jen stovky," řekl Šváb.

Zadržený muž je podezřelý z ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a poškození cizí věci. „Je to velmi vážný čin, který zaslouží trest. Chování řidiče se ani nedá označit za zkratkovité. Měl čas se nad věcí zamyslet," uvedl brněnský psycholog Jiří Brančík.

Jihomoravský koordinátor agentury Besip Pavel Čížek doplnil, že agresivitu řidičů můžou v těchto dnech zvyšovat panující vedra a únava. „Důležité je nenechat se vyprovokovat a radši ustoupit. Když mě někdo ohrožuje agresivní jízdou, je vhodné zapnout blinkry a zastavit, rozhodně ne situaci vyhrocovat," poradil Čížek.