Na Blanensku bouřky se silným větrem kácely stromy ve velkém v okolí obcí Sloup, Vysočany, Lipovec, Holštejn, Krasová a Senetářov. V pondělí lesníci uvažovali, že tyto lokality kvůli nebezpečí pádů poškozených stromů zavřou. Nakonec se tak nestalo.

Přesto okraje lesů lemují od pátku výstražné cedule. A ještě tam zůstanou. „Jedná se o malé, od sebe odloučené lokality. Není to tedy kalamita v takovém rozsahu, abychom žádali o uzavření celých katastrů. Na vstupech do lesů zůstanou výstražné tabule ve třech jazycích, které houbaře či cyklisty na hrozící pády stromů upozorní,“ vysvětlila Petra Zavřelová ze společnosti Lesy České republiky. 

Jihomoravští hasiči se celou noc nezastavili. Bouřky a vítr v noci na pátek porážely stromy, desítky tisíc lidí byly bez elektřiny.
Bouřky poničily tisíce kubíků dřeva, oznámily Lesy ČR. Hrozí pády stromů

Ve zmíněné lokalitě bouřky poškodily tisíce kubíků dřeva. „Ztráta na kubík dříví v běžné kvalitě a poškozeného dříví je 250 korun,“ přiblížila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. 

Zavřený kanál

Popadané kmeny a větve před několika dny zablokovaly Baťův kanál na Hodonínsku. Vodohospodáři ho uzavřeli mezi Strážnicí a Petrovem. V pátek už byl otevřený. V dalších dnech byla výstraha, aby lidé při plavbě dbali zvýšené opatrnosti. „Platila hlavně přes víkend. Dneska už by mělo být vše v pohodě,“ řekl v pondělí mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. 

Spadlé kmeny stromů způsobily tisíce výpadků elektrického vedení. Bez elektřiny zůstalo třeba na Blanensku a Vyškovsku několik desítek domácností. „Vše jsme opravili už v sobotu, nyní by proto už neměly být žádné problémy. Nejhorší výpadky byly v pátek v noci, kdy se na jižní Moravě a Zlínsku ocitlo bez elektřiny sto tisíc domácností. Bouřka nejčastěji zpřetrhala vedení nebo vyvrátila sloupy. Měli jsme také případy, kdy do vedení spadla střecha,“ uvedla za společnost E.ON Božena Herodesová.

Jihomoravští hasiči se celou noc nezastavili. Bouřky a vítr v noci na pátek porážely stromy, desítky tisíc lidí byly bez elektřiny.
Bouřka řádila v celém kraji. Stromy padaly na auta, tisíce lidí jsou bez proudu

Pojišťovna Kooperativa zatím v Jihomoravském kraji zaregistrovala necelé dvě stovky škod za zhruba šest milionů korun. „Nejvíce jich bylo ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, kde vichřice odnesla střechu nad výrobní halou,“ upřesnil mluvčí pojišťovny Milan Káňa. 

Bouřky hrozí dál

Podle mluvčího pojišťovny Allianz Václava Bálka způsobilo nejvíce škod krupobití, vichřice a déšť. „K nejpostiženějším oblastem patří Brněnsko a Znojemsko, hned za nimi Břeclavsko a Vyškovsko. Nejčastější škody byly rozbité střechy, spadlé ploty nebo poničené antény. U bazénů bouře často zničila jejich zastřešení,“ uvedl Bálek. Dodal, že škody se pohybují v milionech korun.

Předpověď počasí na příští dny další bouřky nevylučuje. Ojediněle mohou přijít ve středu a ve čtvrtek. Větší bouřku možná přinese páteční večer nebo noc na sobotu. „Jestli přijde studená fronta až v sobotu ráno, už bude pršet bez bouřky. Každopádně by už bouřky neměly být tak silné, jako minulý týden,“ uvedl Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Pernou noc mají za sebou jihomoravští hasiči. Noční bouřka, která se ve čtvrtek kolem třetí nad ránem prohnala krajem, po sobě zanechala množství popadaných stromů i zatopenou ulici.
Čtvrteční bouřky: popadané stromy, domácnosti bez elektřiny a zastavené vlaky