Obyvatele Čebína na Brněnsku, kterým v úterý poničil domy a zahrady nepodařený odstřel v tamním lomu, hledají policisté. Zjišťují poškození a spolu s báňským úřadem i příčiny, proč část obce zasypaly i desítky centimetrů velké kameny. „Událost jsme zadokumentovali a zjišťujeme rozsah škod," řekl mluvčí policie z Brněnska Bohumil Malášek.

Při události, o které jako první informovala televize Nova, se nikdo nezranil. „Žít u lomu pro nás znamená jisté riziko. Asi jako v povodňových oblastech. Čas od času do vesnice kameny padají. Že někoho zranily, si ale pamatuji jen jednou. Muže zasypaly v jeho domě. Skončil v nemocnici," vypověděla jedna z obyvatelek Čebína. Své jméno nechtěla zveřejnit.

Kameny v regálech

Kameny sousedům rozbily střešní tašky a dlaždice. „Jeden měl štěstí. Vše napadalo okolo jeho domu. Stavení se úlomky jako zázrakem vyhnuly," uvedla žena.

Podle prodavačky z místní benzinové čerpací stanice měly některé kameny i několik desítek centimetrů. „Po dopadu na zem se roztříštily, takže to nejde přesně popsat. Úlomky skončily i mezi regály. Museli jsme je odklidit," uvedla obsluha benzinky.

Jeden z kamenů tam poškodil plastovou střechu a udělal do ní díru. „Předpokládáme, že škodu zaplatí firma, která v lomu odstřelovala," dodala prodavačka.

Potvrdila to i jedna z obyvatelek. „Vždy když se tu v minulosti něco rozbilo, společnost to zaplatila. I proto si nikdo moc nestěžuje," uvedla žena. O stížnostech zatím neví ani starosta Čebína Miroslav Bartoš. „Obci žádná škoda nevznikla. Ale ani místní obyvatelé za mnou zatím s žádným problémem nebyli. Kameny zasáhly asi čtyři domy," okomentoval Bartoš. Dodal, že naposledy se podobná nehoda stala zhruba před deseti lety.

Společnost LB Cemix, která odstřel prováděla, událost zatím odmítla komentovat. Její generální ředitel David Vašíček Deníku Rovnost vzkázal, že chce počkat do té doby, než báňský úřad ukončí vyšetřování.

Nikdo zatím neví, co se přesně stalo. „Je možné, že ve stěně byla nějaká prasklina, o které střelmistr nemohl vědět," řekl starosta Bartoš.

Pátrají po příčině

Příčinu toho, proč kameny odletěly asi tři sta padesát metrů od místa výbuchu, zjišťuje báňský úřad. „Zatím jsme ohledali místo odstřelu a zajistili potřebné dokumenty. Teď čekáme, až společnost kámen odtěží, abychom mohli ohledání místa dokončit," sdělil mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Odstřel také prozkoumá soudní znalec. „Zjistit příčinu nám zabere několik měsíců," upozornil Machek. Dokud vyšetřování neskončí, nesmí nikdo v lomu lámat další kámen.

Podle obyvatel Čebína odstřel poničil i projíždějící auta. „Dopravu tady před odstřelem nikdo nezavřel. Viděla jsem, že to asi nějaké auto zasáhlo. Chvíli stálo," uvedla prodavačka z benzinky.

Báňský úřad to ale nepotvrdil. „Rozsah škod neznáme. Silnici ale nikdo uzavírat nemusel. Leží až za hranicí bezpečnostního okruhu," vysvětlil Machek.