Ještě šest cestujících z autobusu, který boural na chorvatské dálnici A1, se stále léčí ze svých poranění. Zítra přitom od nehody uplyne přesně rok. Při tragické nehodě zemřelo osm lidí a třiačtyřicet se jich zranilo. „Všem pozůstalým i cestujícím roční výročí určitě zážitek oživí," poznamenal brněnský policejní psycholog Lukáš Lazecký. Po nehodě loni vyrazil do Chorvatska pomáhat zraněným, kteří tam skončili v nemocnici.

Po roce už se podle něho lidé pomalu mohou vracet do běžného života. „Záleží však na tom, jaké mají zázemí. Hlavně ti, kteří při nehodě přišli o své blízké," vysvětlil Lazecký.

Léčba potrvá roky

Cestujícím a pozůstalým pomáhá i brněnská právnička Alice Jelínková. Po nehodě zastupovala brněnskou cestovní kancelář Atlas Adria, která zájezd do zahraničí vypravila.

V současné době už jedná jen s poškozenými. „Starám se hlavně o to, aby dostali odškodnění. Lidi, kteří utrpěli méně závažná poranění, jsem už vyřešila. Šest cestujících bylo ve velmi závažném stavu. Ti se stále léčí a zřejmě ještě několik let budou," vysvětlila Jelínková.

Teď jí ale práce znovu přibude. „Až po roce totiž mohou zranění řešit, zda mají trvalé následky. Posoudí to jejich lékař," řekla právnička.

Majitel havarovaného autobusu, jindřichohradecká dopravní společnost JH bus, byl pojištěný u společnosti Allianz. Ta teď musí zaplatit veškerou škodu. Zatím uvolnila dvanáct milionů korun. „Z majetkového pojištění už jsme vyřešili vše. Zaplatili jsme poničenou mýtnou bránu, dálnici, svodidla i autobus," vyjmenoval mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Zničená zavazadla stála firmu kolem milionu korun, autobus přes dva a půl milionu.

Ze zdravotního pojištění vyplatila společnost zatím sedm a půl milionu. „Očekáváme, že nás to bude stát ještě dvakrát tolik. Záleží na tom, jaké a kdy nám zástupci poškozených předloží pohledávky," konstatoval Bálek.

Autobus s jedenapadesáti lidmi boural na dálnici u chorvatského Gospiče. Cestující vezl do letoviska Baška Voda na Makarské riviéře. Zhruba ve čtyři hodiny ráno narazil na 212. kilometru dálnice u tunelu Krpani do sloupu. Pak se odrazil do svodidel a převrátil se.

Podle závěrů vyšetřování chorvatské policie způsobil nehodu řidič autobusu, který pravděpodobně upadl do mikrospánku. Při nehodě zemřel. Policisté se proto událostí dál nezabývají. Druhý řidič, který v době nehody odpočíval, vyvázl s oděrkami a pohmožděninami.

Přišly o babičku

Většina cestujících skončila v nemocnici. Třiatřicet z nich transportoval do České republiky airbus už druhý den.

Zbytek se domů dostal auty a dalšími leteckými speciály později. Poslední tři nejvíc zraněné dopravilo letadlo domů 2. července. Ani jeden z nich nepocházel z jižní Moravy. V nejhorším stavu byla dívka, která po nehodě upadla do kómatu. V nemocnici ležela i se svou sestrou dvojčetem. Na dovolenou jely s babičkou, která při nehodě zemřela.

S převozem osmi zemřelých čekaly úřady na identifikaci. Sanitky je převezly koncem srpna. Nejmladší oběti bylo šest let. Zemřeli také dva muži a pět žen ve věku mezi sedmapadesáti a sedmdesáti lety.