Podařilo se jim ho chytit bez větších zranění po druhé hodině odpoledne. Po prohlídce se ukázalo, že jde o samici. „Schovala se asi ve dvoumetrovém řepkovém poli, takže ji bylo složité lokalizovat. Nešlo to pěšky ani na koních. Nakonec jsme museli přivolat policejní vrtulník. Z něho se nám losici podařilo zasáhnout hned první uspávací střelou," řekl veterinář Stanislav Mazánek, který zmáčkl spoušť.

Příběh má ale smutný konec. Před odvozem losa do prostředí, kde běžně žije, zvíře v důsledku stresu zemřelo.

Do Brna pravděpodobně přišlo z jižních Čech. Tam ho také veterináři hned po odchytu chtěli převézt. „Na Třeboňsku nebo Jindřichohradecku žije celá populace losů evropských. Losice byla nezraněná, jen mírně vyčerpaná a vystresovaná. Nebylo proto třeba ji převážet do zoologické zahrady. Těsně před naložením do přepravního boxu však v důsledku stresu zemřela. Dávali jsme jí i masáž srdce, ale nepodařilo se ji oživit," vysvětlil Roman Zajíček z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Veterinář zjistil, že samice měla mateřské mléko. Okolí proto ještě prohledával vrtulník s termovizí, aby se ověřilo, že s ní nešlo i mládě. To se ale nepotvrdilo.

Zvíře pohybující se kolem silnice nahlásili policii už v půl deváté ráno projíždějící řidiči. Do Černovic proto ihned vyrazily asi tři desítky policistů v doprovodu hasičů, veterinářů a strážníků. „Na silnici, kolem které se zvíře pohybovalo, jsme raději snížili rychlost a snažili se losici udržet mimo ni," popsal zásah policejní mluvčí Pavel Šváb.

Los běhal po Brně. Odborníci ho museli za asistence hasičů a policistů uspat.