Policisté přiznali, že zraněným cestujícím v autě byl pětatřicetiletý civilista. Média brzy začala spekulovat o tom, že šlo o zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše. Ten v úterý chyběl v doprovodu prezidenta při jeho úterním programu na Hodonínsku, jak potvrdili redaktoři Deníku Rovnost. „Jeden ze zraněných byl mladý muž, u kterého jsme měli podezření na vážné poranění páteře. Při vědomí jsme jej převáželi do traumacentra bohunické fakultní nemocnice," informovala mluvčí krajských záchranářů Hedvika Kropáčková.

K nehodě služebního supersportu podle policejního vyjádření došlo v deset hodin večer po ukázce techniky u příležitosti návštěvy Miloše Zemana v Brně. „Při setkání představitelů integrovaného záchranného systému jsme prezentovali i naše vybavení včetně praktické ukázky," prohlásila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Prezident popřel, že by se této prezentace zúčastnil. K události se přesto vyjádřil. „Večer do nemocnice zajedu, u nehody jsem ale nebyl. Stala se nějak v deset večer, to jsem se díval do monitoru," prohlásil v úterý Zeman ve Veselí nad Moravou.

Příčinou nehody byl podle policejní mluvčí řidičův kolaps. „Kvůli náhlému vážnému zdravotnímu stavu sjel mimo silnici, kde auto narazilo do stromu," přiblížila Komárová.

„Přivolaná lékařka u řidiče diagnostikovala cévní mozkovou příhodu," doplnila mluvčí jihomoravské záchranky.

Prezident Miloš Zeman se ve druhém dni návštěvy Jihomoravského kraje zastavil na Hodonínsku. V Jihomoravské armaturce se setkal s vedením firmy a zaměstnanci.
Zeman dostal uzené, víno a také lavičku. Doufám, že mě přežije, řekl o ní

Incident nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Převzali jsme spisový materiál. Nehodu ale nyní nemohu komentovat," konstatovala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

První supersport ve službách policie je určený především pro dálnice a silnice prvních tříd. Policie si auto zapůjčila na šest měsíců nebo do ujetí dvaceti tisíc kilometrů. Sloužit mělo jako běžný hlídkový vůz.

K nehodě se vyjádřila i společnost Invelt, která auto policistům zapůjčila. „Hlavně doufáme, aby byla posádka auta v pořádku a okolnosti nehody necháme vyšetřit policisty. Auto je standardně pojištěné," uvedla mluvčí podniku Zita Vinšová.

Kdy, nebo jestli vůbec bude auto v ceně několika milionů znovu pojízdné, není jisté.

Hybridní vůz může jezdit na elektřinu i se spalovacím motorem. Dopravní policisté jej chtěli otestovat kvůli využití alternativního pohonu v jejich práci.

Ilustrační foto.
Nehody policie: lidé si neví rady s majáky, někteří řidiči panikaří