Padající strom zasáhl dvaaosmdesátiletého muže na soukromém pozemku poblíž Žabčic na Brněnsku. „Na místo jsme vyslali leteckou záchrannou službu. Než dorazila, zajišťovaly operátorky po telefonu se svědkem události asistovanou neodkladnou resuscitaci. Pacient utrpěl těžká poranění hlavy. Lékař ve spolupráci se záchranářem zajistil u zraněného dýchací cesty, provedl nezbytně nutná ošetření a zajištění životních funkcí," sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Důchodce převezli do traumacentra ve Fakultní nemocnici Brno, kde později zemřel. „Utrpěl zranění neslučitelná se životem," sdělila mnluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Případ řeší policie. "V současné době zjišťujeme, jakou roli hrála v tragickém případu neopatrnost důchodce nebo jeho syna, který strom kácel," sdělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

S následky kácení stromu se potýkali před polednem i obyvatelé asi dvacítky obcí na Tišnovsku. „Třiačtyřicetiletý muž tam porážel vzrostlý smrk, jehož větve zasahovaly do vedení vysokého napětí. Měl s sebou o šestnáct let mladšího pomocníka, který se snažil padající vysoký strom na laně směrovat do bezpečného prostoru. Nezdravý strom se ale zlomil a větve poničily vedení vysokého napětí. V sousedních obcích tak byly domácnosti asi hodinu bez elektrického proudu," popsal Malášek. Nejdéle byli bez proudu obyvatelé sousedního Drahonína, kde se podařilo dodávku proudu obnovit až po několika hodinách.

Akce dvojice mužů skončila bez zranění. Policisté nyní zjišťují další okolnosti. Oba muže budou pravděpodobně vinit z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.