Strážníkům zvíře nahlásil muž, který si jej všiml na své zahradě. „Myslel, že jde o dikobraza a že někomu utekl. Strážnice odchytové služby pak v koruně asi šest metrů vysokého stromu skutečně savce objevila,“ popsala případ mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Po konzultaci s odborníky z brněnské zoo strážnice zjistila, že jde o urzona kanadského. Samička Jitka utekla ze zoo před dvěma týdny. Čas od času se vždy někde objevila, chovatelům se ji ale nedařilo chytit. V neděli k odchytu vyrazili i hasiči. „Zvíře jsme zachraňovali s pomocí výškové techniky. Většinou odchytáváme jen větší papoušky nebo hady, kteří buď utečou, nebo se jich někdo zbaví. Podobný případ si nepamatuji,“ uvedl v neděli mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Zdroj: MP Brno

Hasiči samičku plašili a snažili se ji zahnat na zem. Tam už na ni čekali strážníci a chovatelé ze zoo. „Urzon, který se na zemi pohybuje poměrně pomalu, se nejspíš nechtěl vzdát své nově nabyté svobody a snažil se rychle schovat. Strážnici s odchytovou sítí ale neutekl. Samičku si poté převzali chovatelé, kteří ji prohlédnou a vrátí do výběhu,“ doplnila Kadrnožková.

Natáčeli film, kreslili nebo se učili vzdušné akrobacii. Za svou vytrvalost dostali koncem června dva studenti z řečkovického gymnázia v Brně prestižní ocenění vévody ze skotského Edinburghu.
Studenti z řečkovického gymnázia dostali ocenění vévody z Edinburghu