Jejich následky často zhoršují svodidla, která by přitom měla sloužit naopak k ochraně řidičů. „Obyčejná svodidla jsou ale pro motorkáře nebezpečná, při pádu nám hrozí podklouznutí. Tělo pod nimi sice podjede, ale hlava s helmou se zasekne. Jak to potom dopadá, už asi nemusím říkat," přiblížil motorkář Jiří Koudelka. Právě náraz do svodidel se stal osudným i motorkáři, který minulé úterý nezvládl řízení na trase mezi Šebrovem a Blanskem.

Nehoda by přitom nemusela dopadnout tak zle, kdyby na místě byla nainstalovaná speciální motorkářská svodidla. „Ta mají i dolní pásnici a tím zabraňují podjetí motocyklisty, které je příčinou mnoha vážných zranění. Zároveň při nehodě zmírní účinky nárazu člověka do sloupku svodidla," vysvětlil Richard Toman ze společnosti ArcelorMittal Ostrava, která tento druh svodidel uvedla před třemi lety na trh. Poprvé je umístila mezi Lipůvkou a Blanskem.

Motorkářská svodidla jsou také v Sebranicích na Blanensku, jinak na silnicích v kraji chybí. „Jsou příliš drahá. A stále se zatím testují. Snažíme se primárně dávat svodidla obyčejná na místa, kde vůbec nejsou, ale měla by být. Motosvodidla bereme jako nadstandard," uvedl vedoucí Správy a údržby silnic v Blansku Miloš Bažant.

Míst, kde jsou bezpečnější svodidla potřeba, je však v kraji více. „Třeba na cestě ze Strachotína do Dolních Věstonic na Břeclavsku, kudy jezdí hodně motorkářů, jsou podél vodní nádrže jen obyčejná svodidla. Snažím se je nevnímat a radši sleduji cestu před sebou," svěřila se motorkářka Zuzana Kalixová.

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jana Zouhara instalace motorkářských svodidel není vždy nezbytná. „Vybíráme ale úseky, kde by se hodila. Chceme tam umístit svodidla s podobnou funkcí. Jsou jednoduchá, jen se zábranou proti podjetí," uvedl Zouhar.

Instalaci svodidel navrhuje policie správcům silnice na základě map nehodovosti. „Upozorňujeme taky na to, když jsou svodidla špatně umístěná. Když jsou příliš nízko, poškozená nebo špatně ukončená," uvedl vrchní policejní komisař Lubomír Sedlák.

Ne vždy ale speciální svodidla pomohou zabránit tragédii. Podle policejní mluvčí Andrey Cejnkové si motorkáři často neuvědomují, že jsou mnohem zranitelnější než lidé v autech. „Nejde potom už ani o to, na kterých typech silnic jezdí, ale o styl jízdy a dodržování předpisů. Pamatuji si nehodu přímo v centru města, kdy motorkář nedal přednost autu a srážku nepřežil," dodala Cejnková.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ
MONIKA KRYLOVÁ