Řidič s kamarádem a jejich přítelkyněmi se od nedělního poledne opíjeli vodkou na letišti v brněnských Medlánkách. „Dokonce si odpoledne zajeli do obchodu doplnit zásoby," uvedl včera policejní mluvčí policistů Pavel Šváb. K nehodě došlo, když se parta kamarádů vracela večer domů.

Mladý řidič nezvládl podle policistů řízení ve vysoké rychlosti a narazil do dalšího auta. Pak se jeho vůz roztočil a skončil v blízkém plotě. Tři mladí lidé v autě se lehce zranili, jedna z dívek však vypadla ven. „Nehodu bohužel nepřežila, pravděpodobně totiž nebyla připoutaná," doplnil policejní mluvčí.

Přestože při nehodě zemřela jeho přítelkyně, řidič se pokusil od vraku stříbrného renaultu utéct, aniž by se někomu z kamarádů pokusil pomoct. Policisté ho dopadli do půl hodiny. Na jeho stopu je navedly doklady, které dezorientovaný mladík na místě nehody nechal. Strážcům zákona tvrdil, že zranění má od rvačky. V krvi měl přes dva a půl promile alkoholu.

Podle brněnského psychoterapeuta Aleše Aujezkého není útěk v takové situaci výjimečný. „Je to v podstatě přirozená psychická reakce na stresující situaci. Většina lidí samozřejmě poslechne rozum," uvedl už dřív psycholog.

Mladík si už vyslechl obvinění z trestných činů usmrcení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. S policisty měl problémy už dřív, dvakrát mu dokonce vzali řidičský průkaz. „Naposledy proto, že nasbíral plných dvanáct bodů," vysvětlil Šváb.

Nezodpovědnému řidiči teď hrozí až šestileté vězení. Policie ještě zkoumá, zda se v rozporu se zákonem nezachoval i jeho spolujezdec. Ten totiž opilému řidiči půjčil auto.

Podle Brňana Pavla Polacha by si trest zasloužil i on. „Pokud někdo celý večer s dalším člověkem pije vodku a pak mu ještě půjčí auto, tak není normální," myslí si Polach.

Podle policistů jsou podobné případy velmi nebezpečné. „Hlavně mladí lidé by neměli podceňovat riziko alkoholu za volantem a k opilým řidičům do auta nesedat," řekl Šváb.

I přes jejich varování ale v poslední době podobných případů přibývá. Podle policejní statistiky ze začátku roku jezdí po brněnských silnicích stále víc opilých řidičů. Jen do desátého února chytili policisté takových hříšníků přes sto. „Je to o šedesát procent víc než za stejné období předchozího roku," dodal Šváb.

JIŘÍ HANÁK