Deset těžce zraněných lidí leží mezi sutinami na Moravském náměstí v Brně. Teroristický výbuch zasáhl skupinu turistů. „Pomoc, pomoc, jsou tu vážně zranění," volá jedna z obětí. Drží se za nohu, v níž má střepinu. Přibíhají tři zdravotníci a snaží se pomáhat.

Jde o simulovanou situaci. Zdravotníci jsou tým, který se účastní soutěže první pomoci s mezinárodní účastí. Právě ošetřuje zraněné na stanovišti hromadného neštěstí. Na ošetření deseti lidí má patnáct minut. Porota jej ale bude bodovat hlavně za znalosti a zručnost.

Letos soutěží čtyřiatřicet družstev. O dvě víc než loni. „Účast v soutěži je prestižní záležitost. I proto týmů přibývá," říká technická organizátorka soutěže Dominika Babáková.

Družstvo z Vyšší odborné školy zdravotnické na brněnském Žerotínově náměstí právě skončilo na stanovišti hromadného neštěstí. Jeho členové se potí, na slunci je bezmála třicet stupňů. „Přihlásil jsem se, abych otestoval své vědomosti a zjistil, kde mám mezery," vysvětluje kapitán týmu, jedenadvacetiletý Martin Knápek.

Překvapilo ho hlavně zraněné šestileté dítě. „Vždy je složitější ošetřovat děti než dospělé," říká. Chce obhájit loňské první místo. „Ve třiceti stupních je ale ošetřování deseti lidí náročné," upozorňuje.

Soutěžící se sklání nad zraněnou Reginou Cupákovou. „Můžete chodit? Prosím, sedněte si tamhle do stínu," pomáhá jí. Pak se věnuje těžším případům. „Dnes už hraji čtvrtou situaci. Měla jsem natržené čelo, tržné rány na rukou a nohou. Teď mám v ruce střepinu," říká Cupáková.

Živo je i v maskovacím stanu. Maskérky tam připravují další zraněné. „Namaskování těžších zranění trvá skoro dvacet minut. Lehčí kolem pěti," vypočítává maskérka Jitka Vyhňáková. Dodává, že k maskování je potřeba hlavně manuální zručnost. „Znalosti si s kolegyněmi předáváme. Dobrým rádcem je i internet," tvrdí. Dodává, že za den namaskuje asi šedesát zranění.

Soutěží jen vítězové

Osmnáctý ročník soutěže je rozdělen do dvou kategorií. V nižší jsou studenti středních zdravotnických škol do sedmnácti let, ve vyšší starší osmnácti let. „Soutěž začíná školními koly. Každá škola vysílá vítěze," popisuje pravidla technická organizátorka soutěže Dominika Babáková ze Střední zdravotnické školy Brno v Jaselské ulici. Ta soutěž pořádá. Účastnit se mohou i vyšší odborné školy zdravotnické.

V nižší kategorii musí studenti zvládnout tři stanoviště. „Žáci středních škol absolvují stanoviště laické odborné pomoci, zdravotnické odborné pomoci a úrazy v terénu. Studenti vyšších odborných škol pak navíc soutěží na stanovišti hromadného neštěstí," přibližuje soutěž Babáková.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ