Důchodcům předvedli psovodi i praktické ukázky různých využití služebního psa. „Účastníci dopolední akce se také dozvěděli, jak se v blízkosti psů chovat a jak to bývá s koncem kariéry psů u městské policie,“ sdělila mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Všechny přítomné organizátoři uklidnili tím, že vysloužilí psi končí u svého policejního parťáka doma. „S psovodem je zvíře spojené a neposlouchá nikoho jiného. Proto si ho vždy odkoupí a vezme domů. Funguje to tak i v případě, že jde do důchodu psovod. Zvíře už jiného strážníka poslouchat nebude,“ informovala Kapitančiková.

Pondělní akci končí šestý ročník půlročního kurzu pro důchodce, kde je strážníci učí, jak se nestát obětí trestného činu. „Poslední přednáška byla minulý týden. Posluchače už čeká jen páteční exkurze na pracoviště Jednotky poříční a vše zakončí 10. dubna slavnostní ceremoniál na Nové radnici,“ řekl vedoucí Senior akademie strážník Luboslav Fiala.

Pro většinu ze sto třiceti studentů ale výuka nekončí. „Přihlásili se totiž i do kurzu pro pokročilé. Tam je naučíme, jak se umět správně vyjádřit, když se stanou svědky nebo oznamovateli nějaké události. Tento program je otevřený teprve prvním rokem,“ upozornil Fiala.