Byl případ sobotního výbuchu na Znojemsku výjimečný?

Vzhledem k tomu, že šlo o policistu, tak ano. Jinak ne, podobných případů bývá několik ročně. Někdy končí smrtí, jindy zraněním.

Jsou lidé méně opatrní než dřív?

Záleží na člověkovi. Většina lidí je opatrná a včas zavolá odborníky. Někteří ale situaci řeší po svém a nález například zahodí. Jiní kvůli sběratelské vášni starou munici shromažďují a rozebírají. A jak jsme byli svědky v sobotu, opatrnost moc neřeší.

Jak se má člověk zachovat, když najde například dělostřelecký granát?

Nemanipulovat s ním a zavolat na linku 158.

Kolik takových oznámení v kraji ročně řešíte?

Výjezdů kvůli nálezům munice je v posledních letech od tři sta padesáti do čtyř set.

Na která místa na jihu Moravy jezdíte nejčastěji?

To se nedá přesně statisticky vyjádřit. Některý region je určitý rok hodně frekventovaný a poté naopak. Protože tudy prošla fronta, je to celá jižní Morava

Jakých chyb se nejčastěji dopouštějí lidé, když s municí manipulují?

Chyba je, že s ní vůbec manipulují. Vzhledem k nepřebernému množství druhů munice a stavu v jakém se může nacházet, lidé nepoznají, s jak nebezpečným druhem mají tu čest.

Jak daleko mohou střepiny z dělostřeleckého granátu doletět?

Záleží na tom, jak velký ten granát je a o jaký druh se jedná. Zpravidla u dělostřeckých granátů malé a střední ráže se ohrožený prostor pohybuje ve stovkách metrů. U velkých přes kilometr.

Co munice, kterou sběratelé skladují třeba doma v garáži? Může vybuchnout?

I taková munice může vybuchnout, opět záleží, co přesně v té garáži člověk skladuje. Je třeba si uvědomit, že munice, kterou někdo našel venku, je po dlouhá léta vystavena působení vnějších vlivů. Části, které obsahuje, mohou po těchto létech různě degradovat, stávat se citlivějšími. Například kvůli korozi.

Nevybuchlé granáty se často převáží se do skladu nalezené munice.

Hrozí za takové skladování nějaký postih?

Pokud někdo doma skladuje munici obsahující aktivní muniční náplně, tak mu hrozí postih podle trestního zákona například za nedovolené ozbrojování nebo obecné ohrožení.

Co s nalezenou municí dělají odborníci?

Musí zhodnotit nebezpečí, které z konkrétního nálezu hrozí. Podle toho se s municí buď vůbec nemanipuluje a ničí se přímo na místě výbuchem, nebo je bezpečná k převozu a převážíme ji do skladu nalezené munice.

Slouží k odpalování nějaká konkrétní místa?

Munice, která je bezpečná k převozu, skončí ve skladu nalezené munice. Jednou za určité období ji potom odborníci ničí například na trhacích jámách ve vojenských prostorech řízeným výbuchem.

Magistrát města Brna poslal na stavební úřady mapu míst, kam za války padaly bomby. Doporučil byste lidem, kteří na takových místech chtějí stavět, aby si nechali udělat pyrotechnický průzkum?

Určitě doporučil. Lepší než riskovat nebezpečí, že narazím při práci na stavbě domu na nevybuchlou munici. Případné neštěstí potom nejde vrátit zpět.

Mohou pumy ležící v zemi samovolně vybuchnout?

Mohou, i v dnešní době. V Německu s tím mají letité zkušenosti. A také v Brně se to už stalo. Myslím, že v osmdesátých letech minulého století.