Už o půl druhé v Brodě nad Dyjí spadl strom přes silnici a zastavil dopravu. Hasiči jej rozřezali motorovými pilami a silnici zprůjezdnili.

Přímo v Břeclavi v Bratislavské ulici například pomáhali rozebrat fóliovník, který odnesl poryv větru. „Před příjezdem jednotek konstrukci drželo deset zaměstnanců tamní firmy, aby neodlétl až na silnici,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

V řadě obcí nesvítí pouliční osvětlení, podle informací Deníku Rovnost postihl výpadek proudu město Lanžhot na Břeclavsku. Dva stoly a lavičky venkovního posezení hospůdky na hřišti zničil v Mikulčicích na Hodonínsku vyvrácený strom. Jen těsně minul opodál stojící auto. „Vítr má ještě zesílit, další strom je už nahnutý, nejsem si tedy jistý, jak to dopadne,“ zamyslel se s obavami v pondělí večer provozovatel podniku Jaroslav Čapka.

V pondělí brzy ráno zasahovali hasiči u sesunutého svahu v brněnské Líšni. Po havárii vody ve Velatické ulici si voda hledala jinou cestu. Spolu s břehem se sesunula i dvě auta.
Sesutý břeh si odnesl dvě auta. V brněnské Líšni v noci zasahovali hasiči

Kromě spadaných stromů museli například na Vyškovsku hasiči zajišťovat také střechu benzinové pumpy. Při událostech způsobených větrem ale nikdo neutrpěl zranění.

Jen jeden výjezd kvůli větru naopak zaznamenali hasiči v Brně. 

Výstraha před silným větrem dosahujícím rychlosti až pětadvacet metrů za sekundu, kterou vydali v pondělí meteorologové, trvá na celém území kraje až do úterního odpoledne.

Vítr bude podle předpovědí nejsilnější na východě kraje, od západu má postupně ustávat. Nejvyšší denní teploty nepřesáhnou dvanáct stupňů Celsia. „Očekáváme místy i občasný déšť, nad šest set metrů se sněhem. Srážky přes den ustanou,“ uvedla Jitka Kučerová z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Zlomený strom v Brně u domu v Bieblově ulici 22.
Řádění vichřice: lidé byli celý den bez proudu, rekordní počet zásahů hasičů