Černý kozel se na jihu Brna zjevoval jako přízrak. Strážníky zavalily telefonáty lidí, kteří jeho zjevení ohlašovali. Jelikož černý kozel kamerunský působí robustně, někteří lidé jej dokonce považovali za berana.

Navzdory tomu, že zvíře viděla spousta lidí, nikdo je nedokázal chytit. „Kozel si počínal velmi šikovně a mrštně. Běhal mezi domy, vnikal do zahrad. Sotva však někomu z místních vběhl na pozemek, proklouzl záhy jinou cestou ven, případně přeskakoval i vysoké ploty a kapoty zaparkovaných aut. Svědci ho tedy nedokázali zdržet ani sledovat," popsal kozlovy únikové trasy mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Zdroj: MP Brno

Odvaha kozlovi nechyběla, při vycházkách často hazardoval a zahrával si se životem. „Pohyboval se kolem železniční trati a přebíhal i frekventované silnice. Strážníci se báli, že způsobí dopravní nehodu nebo se zraní," vysvětlil Ghanem.

Dopadení zvířecího fantoma z jihu Brna se stalo jednou z priorit a strážníci začali jeho pohyb sledovat. „Podařilo se jim vypozorovat, že si kozel vypěstoval specifický rituál. Poté, co absolvoval obvyklý okruh městskou částí, zastavil se u jednoho konkrétního rodinného domu, kde se dlouze prohlížel v zrcadlové fólii umístěné v prosklených dveřích," uvedl mluvčí.

Kozlův narcismus se mu stal osudným. Ve čtvrtek dopoledne si na něj u zrcadla počkala hlídka. „Strážník měl narkotizační pušku s přichystanou střelou, kterou veterináři namíchali přesně pro kozla tak, aby ho spolehlivě uspala a nijak mu neublížila," uvedl Ghanem.

Kozel se ale svobody nemínil jen tak vzdát. „Po zásahu střelou ještě několik set metrů prchal, za chvíli ale usnul v klestí nedaleko železničního násypu," popsal mluvčí.

Spícího kozla převezla hlídka ke specialistovi, kde už na něj čekal prostorný a zejména dobře zabezpečený výběh. Majitel zvířete není známý.

Ilustrační foto.
Vylepoval plakáty načerno. Lepidlo na rukou před strážníky vydával za krém