„Dva zraněné, řidiče a jeho spolujezdce, museli z osobního auta vyprostit zasahující hasiči," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Vyproštěné muže už ale přivolaní záchranáři nedokázali zachránit. Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové zemřel jeden z nich ještě před příjezdem záchranářů a další po neúspěšném oživování přímo na místě. „Dva další muže jsme převezli ve vážném stavu na urgentní příjem bohunické fakultní nemocnice, jednu ženu jsme transportovali s lehkými zraněními na traumatologii do téže nemocnice," popsala mluvčí.

Srážku osobního auta Peugeot a nákladního auta nepřežil čtyřiadvacetiletý řidič osobního auta a jeho čtyřiačtyřicetiletý spolujezdec. „Podle prvního vyšetřování havárie nedal řidič osobního automobilu přednost náklaďáku projíždějícímu Heršpickou ulicí," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Během vyšetřování nehody ostatní řidiči křižovatkou neprojeli, museli místo objíždět přes Vídeňskou.

O víkendu bourali také řidiči na Brněnsku nebo Znojemsku. Z nehod v Tetčicích nebo v Kuřimském Jestřábí však vyvázli naštěstí jen s lehkými zraněními. „V Kuřimském Jestřábí osobní auto narazilo do stromu. Řidič si po nehodě stěžoval na problémy s dýcháním, proto ho ošetřili přivolaní záchranáři," vysvětlil mluvčí hasičů Jirouš. V Tetčicích zase nepozorný řidič sjel s autem do příkopu. Ve Znojmě se srazila dokonce tři auta.

Smutná statistika

Páteční oběti nesou smutná čísla osma a devětatřicet. Tolik lidí do neděle zemřelo na jihomoravských silnicích. Mrtvých je však téměř o polovinu méně než loni. „K prvnímu prosinci při dopravních nehodách zahynulo o šestatřicet lidí méně než loni. Zároveň ubylo těžce zraněných účastníků dopravních nehod a i množství opilých řidičů," popsal pozitivní trend jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Dodal ale, že podle jeho zkušeností se nejspíš jedná jen o výkyv a mrtvých na silnicích opět přibude.

Jednu z nejtragičtějších letošních dopravních nehod řešili policisté v červenci. Mezi obcemi Tvarožná a Blažovice na Brněnsku se srazila dodávka s osobním autem. Jela v něm čtyřčlenná rodina. Matka a dvě malé děti nepřežily, otec skončil s vážnými zraněními v nemocnici.

Dopravní nehody

Na jihomoravských silnicích za loňský rok zemřelo 73 lidí.
• Letos do neděle zatím zemřelo při dopravních nehodách na jižní Moravě 39 lidí.
• Poslední smrtelná dopravní nehoda se stala v pátek v Brně. Zemřeli při ní 2 muži a 3 další lidé skončili v nemocnici.