Odletět se hejnu nechtělo a zmatená zvířata létala po chodbě domu. „Odchytář městské policie, odborník z České společnosti pro ochranu netopýrů i hasiči dorazili ve chvíli, kdy se zvířata opět uložila ke spánku. Jak se ukázalo, netopýři se schovali nejen za světla a obrazy na chodbě, ale také na rostliny, za hydrant nebo za sádrokarton,“ popsala mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Ilustrační foto
Opilý muž se na rušné křižovatce snažil řídit dopravu. Nadýchal přes dvě promile

Celkem odborníci napočítali třiapadesát netopýrů, z nichž bylo sedmačtyřicet mláďat. Kromě netopýrů hvízdavých mezi zvířaty objevili i netopýry nejmenší.

Pokud se něco podobného stane, měli by lidé večer otevřít okna a se zvířaty zacházet opatrně. „Rozhodně doporučuji manipulaci v rukavicích nebo zvíře opatrně uchopit do utěrky, a večer vypustit ven. Někdy stačí jen otevřít okno, zhasnout a počkat. V tuto dobu se ale jedná většinou o poměrně čerstvá mláďata, která se ještě příliš neorientují. Těm může dělat potíže najít cestu ven,“ vysvětlil odborník z České společnosti pro ochranu netopýrů Tomáš Bartonička.

Pokud ale netopýr ven sám nevylétne, je podle něj nutné přivolat odborníky.

Zdroj: MP Brno