O nehodě v laboratoři, po které zůstali dva zranění policisté, krajské ředitelství až do středy mlčelo. „Vzhledem k tomu, že šlo o pracovní úraz na uzavřeném pracovišti, na které nemají lidé přístup, nebyl žádný důvod o ni informovat," sdělila jihomoravská policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Hned po nehodě policisté ošetřili dva zraněné. „Šlo o pracovníka, který zkumavku držel v ruce ve chvíli, kdy se roztříštila. Pak jsme ošetřili i jeho kolegyni, která byla v laboratoři s ním. Místo jsme posléze zadokumentovali a zavolali hasiče kvůli odklizení chemikálií," informovala Ledabylová.

Dodala, že kvůli nehodě nemuseli policisté omezit provoz ani evakuovat další zaměstnance z budovy. „Nehoda se nijak nedotkla ani kanceláří, které jsou hned vedle laboratoří. Na pracovišti Odboru kriminalistických technologií a expertiz, kde se nehoda stala, musíme počítat s tím, že k podobným nehodám dojít může," uvedla Ledabylová. Experti tam pracují s látkami a směsmi s neznámým složením. Například s chemikáliemi zajištěnými na místech činu.

K policejnímu ředitelství tak minulý čtvrtek vyjely dvě hasičské jednotky. „Ve tři čtvrtě na čtyři jsme dostali hlášení. Na místo vyjely hasičské jednotky z Lidické ulice a z Líšně. Z místa odjely po sedmnácté hodině," přiblížil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Bližší informace kvůli vyšetřování Generální inspekcí poskytnout nemohl.

Podle policejní mluvčí je vyšetřování nehody standartním postupem. „O události jsme je vyrozuměli a další šetření tedy provádějí oni. Na krajském ředitelství jsme navíc ustanovili speciální komisi, která se zabývá otázkami bezpečnosti práce," doplnila.

Mluvčí generální inspekce Radka Sandorová nechtěla vyšetřování komentovat. „V současné době probíhá vyšetřování. Informace můžeme poskytnou až po jeho ukončení," sdělila. Generální inspekce šetří případy, ve kterých existuje podezření ze spáchání trestného činu někým z řad policie.

JAN ČAMBORA