Podle veterinářky Karoliny Kramolišové mohou být oslavy pro zvířata, hlavně psy a kočky, kvůli ohňostrojům a opilým lidem hodně stresující. Zkušenost s tím má třiadvacetiletá majitelka psa Anna Kyjánková z Brna. „Loni na silvestra jsem s ním šla kolem šesté hodiny večer na procházku. Když jsme prošli kolem skupiny mladých kluků, odpálili světlici. Pes se mi vytrhl a utekl," konstatovala Brňanka.

Mladíci se smíchem utekli. „Já chodila po okolí a zvíře marně hledala. Asi po dvou hodinách jsem se vrátila domů, kde mě přede dveřmi čekal třesoucí se pes," sdělila Kyjánková. Dodala, že se klepal celou noc. „Odmítal jíst, jen kňučel. Naštěstí ho to druhý den přešlo," dodala.

Ne všechny příhody mají podle veterinářky Kramolišové šťastný konec. „Stává se, že se pes po leknutí snaží co nejrychleji utéct a vběhne pod jedoucí auto," poznamenala veterinářka.

Lidé by si podle ní měli uvědomit, že zvířata mají mnohem jemnější sluch než oni. Neměli by je proto brát na místa, kde bude velký hluk. „Pokud je to nevyhnutelné, mohou majitelé požádat veterináře, aby jim pro psa předepsal tlumicí léky. Zvíře pak silvestrovské oslavy prospí," dodala Kramolišová.

Nejen zvířata může ohrozit výbuch rachejtlí. Jihomoravští záchranáři každoročně pomáhají několika lidem zraněným při odpalování novoročního ohňostroje. „Lidé s pyrotechnikou zacházejí buď ne-opatrně, nebo nedodržují povinnou bezpečnou vzdálenost," uvedl mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin. Prodejkyně pyrotechniky v brněnském nákupním centru Karolína Svobodová uvedla, že lidé by si od zapálené pyrotechniky měli držet odstup nejméně dvacet metrů.

Turin dodal, že některá zranění mohou být vážná. „Setkali jsme se s tím, že rachejtle způsobila amputaci ruky nebo poškodila zrak," uvedl mluvčí.

Také hasiči vyjíždějí každý rok k několika požárům zaviněným nezodpovědným zacházením s pyrotechnikou. „Dospělí by si měli uvědomit, že žádné rachejtle nepatří do rukou dětem. Nebezpečnou kombinací je také alkohol a pyrotechnika," upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Svobodová dodala, že lidé by si před použitím jakékoliv pyrotechniky měli nejdříve důkladně prostudovat návod, který musí být přiložený. „Žádná z raket ani římské svíce by neměly být odpalovány z rukou. Lidé by si měli dát pozor, kam namířili ohňostroj, zda nesměřuje na lidi nebo do domu," varovala Svobodová.