Nezvané návštěvníky přijeli vyprovodit brněnští strážníci. „Hlídka nevěřila svým očím. Do ložnice ženy v nejvyšším patře panelového domu se nastěhovalo více než 160 netopýrů hvízdavých. Nově objevený úkryt nechtěli za žádnou cenu opustit. Strážníci proto zavolali ošetřovatelům z brněnské zoo,“ uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Spolu s odbornicí hlídka postupně prohledala celý byt a zdravé netopýry vypustila otevřeným oknem ven. „Zvířata se ukrývala nejen v záclonách a pod kobercem, ale také za obrazy, nábytkem nebo pod prostěradlem,“ upřesnila Kadrnožková.

Zdroj: MP Brno

Video: Městská policie Brno

Některé netopýry museli jejich zachránci uložit do přepravky, v ložnici totiž neměli přístup k vodě a byli dehydratovaní. „Ošetřovatelka je proto převezla do záchranné stanice v Jinačovicích, kde se o ně postarala a následně je vypustila do volné přírody,“ sdělila mluvčí.

Odborníci upozorňují, že nemusí jít o ojedinělý případ. Netopýři mají zrovna takzvané přelétavé období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. „Velká vedra a nedostatek vody je nutí vyhledávat chladnější prostory, kterými můžou být i byty. Netopýr se dokáže protáhnout i velmi úzkou štěrbinou, problém pro něj tedy není ani okno otevřené na ventilaci,“ vysvětlila Kadrnožková.

Jako prevence funguje okna k večeru zavírat nebo používat sítě do oken. Lidé mohou v horkých dnech zvířatům pomoci tím, že na okenní parapet umístí misku s vodou. „Pokud by se u někoho doma přesto netopýr objevil a nepodařilo by se ho ven dostat svépomocí, lidé se mohou obrátit na záchrannou stanici v Jinačovicích, která má pro tyto případy zřízenou nonstop telefonní linku 702 137 837,“ doplnila mluvčí.

Vandal stříkal na auta žíravinu. Svým jednáním způsobil majitelům jedenácti vozidel škodu za skoro dvě sta tisíc korun.
V Bílovicích řádí vandal. Obchází parkoviště a stříká na auta žíravinu