Basket dlouhé týdny kosil soupeře za soupeřem. Jenže na začátku nového roku se mírně zasekl a prohrál dvě utkání v řadě – doma s Opavou a v Ústí nad Labem. „Neodehráli jsme tyto zápasy dobře na obranné polovině. Chyběla nám i tradiční agresivní hra, a to na obou koncích hřiště,“ popsal brněnský kouč Lubomír Růžička.

Problémy musel Basket řešit i se sestavou. Postupně se začala kupit zranění a ze sehraného týmu tak začal odpadávat jeden hráč za druhým. Zdravotní trable řeší brněnský celek stále, do Lotyšska k úternímu zápasu severoevropské ligy ENBL vůbec neodcestovali Danilo Djuricic, Matěj Dáňa a Šimon Svoboda. „Jsem rád, že jsme i v takto okleštěné sestavě zvítězili a navíc jsme mohli ušetřit minuty Viktoru Půlpánovi,“ hodnotil kouč výhru 90:83 nad Valmierou.

Jako skvělý tah se tak zatím jeví nedávný příchod amerického rozehrávače Randyho Culpeppera. I když chvíli trvalo, než se kádr s třiatřicetiletým bývalým nejlepším střelcem VTB ligy i Eurocupu sehrál. „Randy přišel na velmi důležitou pozici a bylo strašně složité během několika dní udělat takové korekce, aby naše hra byla plynulá,“ podotkl brněnský lodivod.

Jiří Texl v brněnském dresu.
Extrémně útočíme, ale je to na úkor defenzivy, přiznává brněnský záložník Texl

Culpepper však své dovednosti prokázal v minulém utkání NBL proti Děčínu. Sám smazal závěrečné sedmibodové manko, přičemž vyrovnával trojkou v poslední vteřině. A velký obrat na konečných 96:86 pak řídil i v prodloužení.

Zítra ale Brno čeká Nymburk, který je pro jihomoravský celek snad prokletý. Prohrál s ním posledních sedmačtyřicet utkání, naposledy jej porazil ještě v roce 2006. Basket je však odhodlaný nelichotivou sérii konečně ukončit. „Každý den pracujeme, abychom se ještě víc sehráli. A na utkání se pořádně těšíme,“ doplnil Růžička.