Před posledním kláním letošní sezony jsou sice tituly nových mistrů světa ve všech třech kategoriích už rozdané, jihomoravští jezdci přesto chtějí zabojovat o vylepšení dosavadního čtrnáctého a patnáctého místa.

Mají ale před sebou hodně těžkou úlohu. „Rád bych se v tabulce ještě posunul nahoru, ale asi to nevyjde. Leží přede mnou moc velká bodová díra. Musel bych dojet hodně vysoko, což podle posledních výsledků nevypadá příliš reálně. Spíš si jedu závod užít," vysvětluje Kornfeil, kterého od čtrnácté příčky třídy Moto3 dělí dvanáct bodů.

Abraham musí k vylepšení pozice v královské kubatuře MotoGP stáhnout minimálně osmibodové manko. „Letos jsem kvůli technice i závodním výpadkům ztratil strašně moc bodů. Teď už proto nemá příliš cenu řešit, jestli se dopředu posunu nebo ne. Soustředím se spíš, abych výsledkově navázal na posledních pár závodů, které nebyly vůbec špatné," říká Abraham o dvou devátých, desáté a jedenácté příčce z posledních čtyř Grand Prix.

Pro oba české jezdce půjde také o rozloučení s jejich dosavadní technikou. Abraham od příštího ročníku osedlá místo ducati motorku CRT s prototypovým motorem.

Kornfeil se zase ze současného italského týmu Ongetta-Centro Seta přesune do přední stáje nejslabší kubatury, nizozemského RW Racing. „Velká cena pro mě znamená rozlučku s týmem. Hodně je můj odchod vzal a od té doby to z jejich strany není ono. Kluci začali pracovat jinak a najednou je všechno špatně," mrzí Kornfeila pouhých deset bodů z posledních pěti závodů.

Ty si přitom vyjel například jen za šesté místo při srpnové Velké ceně České republiky na brněnském Masarykově okruhu. Zatímco Kornfeil nemá valencijský okruh příliš v lásce, Abrahamovi se naopak k trati na východním pobřeží Španělska váží nezapomenutelné vzpomínky. V roce 2010 tam ještě v kategorii Moto2 poprvé a zatím také naposledy zvítězil v závodě mistrovství světa.

Víkend bude ve znamení nejen rozlučky se sezonou, ale také s dvojnásobným mistrem světa MotoGP. Teprve sedmadvacetiletý Casey Stoner po Valencii ukončí kariéru. „Pravidla se posunula směrem, který se mi nelíbí. Už necítím správnou závodní vášeň, a proto bude lepší skončit," vysvětluje Stoner.

Nedělní závod královské kubatury startuje ve dvě hodiny odpoledne.

PŘED POSLEDNÍ GRAND PRIX

KAREL ABRAHAM (MotoGP)

14. místo (50 bodů)

Může předstihnout…: 13. Randy de Puniet (58 bodů)

Musí si dát pozor na…: 15. Michele Pirro (32 bodů)

JAKUB KORNFEIL (Moto3)

15. místo (62 bodů)

Může předstihnout…: 14. Niccoló Antonelli (74 bodů)

Musí si dát pozor na…: 16. a 17. Alberto Moncayo a Hector Faubel (oba 52 bodů)