Patří mezi nastupující hvězdy československého MMA, tedy smíšeného bojového umění. „Některé zápasníky pojmenují fanoušci či týmoví kolegové, mně rodiče ani nedali na výběr. Mám iniciály AK, ostatní mě nazývali kalach nebo kalašnikov, takže jsem si přezdívku přisvojil,“ líčí bijec Jetsaam Gymu Brno.

Pětadvacetiletý Kalašnik se představí v jednom z vrcholů galavečeru Fusion FN24:Cage Fight v brněnském hotelu Bobycentrum, který začíná v sobotu v sedm hodin večer.

Ve váze do 77 kilogramů se mu postaví příbramský Jan Janka a výsledek promluví do budoucnosti zápasníků v organizaci Oktagon MMA. „Naše velterová váha je nejvíc nabitá na československé scéně, možná nejvíc v Evropě. Tenhle zápas mi může vynést nabídky se známějšími soupeři, dvojkou nebo trojkou žebříčku Oktagon. Postupně bych se posouvalk vysněnému cíli, což je titul,“ povídá Kalašnik.

V žebříčku Oktagonu se Janka drží na třinácté příčce, Kalašnik hned za ním. „Na československé scéně půjde asi o můj nejdůležitější duel, ale na mistrovství světa v Kazachstánu měl možná těžší soupeře. Necítím tlak, který by mě psychicky posílal dolů,“ říká Kalašnik, který na amatérském mistrovství světa v MMA v Kazachstánu obsadil osmou pozici.

Domácí HC Kometa Brno v bílém proti Mountfield Hradec Králové
Zaťovič hattrickem složil Hradec a přerušil sérii proher

V Bobycentru se představí potřetí. Poprvé tam prohrál, od té doby pouze vítězí. V profesionální kariéře má bilanci pěti vítězství a jediné porážky. „V prvním zápase v Brně jsem cítil tlak, který mě možná trošku sežral. Nechal jsem se unést domácí atmosférou. Podruhé už to bylo úplně jiné, zvykl jsem si. Teď si věřím, hlavu jsem naladil dobře. Na zápas se těším jako nikdy, jdu si ho vyloženě užít, stres nechávám stranou,“ slibuje Kalašnik, český amatérský šampion v MMA.

Začínal se zápasem ve volném stylu, který dělal jeho děda, otec se věnoval combat sambu. „Dědečka jsem bohužel nepoznal, ale s taťkou jsme se prali, zápasení máme trošku v krvi,“ usmívá se Kalašnik, který do dvou let vyrůstal na Ukrajině, pak se stěhoval do Brna. „Jsem ukrajinský Moravák,“ líčí.

Ze zápasnické minulosti v TAK Hellas Brno hodně těží v kleci, vždyť se stal pětinásobným českým mistrem ve volném stylu. „Ovšem s jednou technikou nebudu zajímavý pro fanoušky. Snažím se být komplexní zápasník a zlepšovat se, baví mě bít se v postoji, na zemi, využívám jiu-jitsu,“ popisuje.

V porovnání se svými vrstevníky má náskok díky zkušenostem. „Zápas mi dal hlavně řád, chování sportovce. Každý víkend jsem byl pořád zavřený někde v sokolovně a rval se s klukama. V tom mám trošku náskok, psychický tlak asi zvládám líp, protože už jsem vypraný, jak se u nás říká slangově,“ přibližuje Kalašnik.