Jihomoravské mužstvo totiž až do víkendu nemělo jistotu postupu do vyřazovací části nejvyšší domácí soutěže. Vstupenku do bojů o mistrovský pohár si zajistilo nedělním drtivým vítězstvím 10:1 nad Libercem až tři kola před koncem základní části. Se třiceti body má na sedmém místě tabulky už nesmazatelný osmibodový náskok na deváté Pardubice.

Ze severu Čech víc než třísetkilometrovou cestu zdolávali Buldoci už s postupovou radostí. „Měla přijít rozhodně mnohem dřív. Na druhou stranu elitní osmička ligy se neskutečně vyrovnala," upozornil kouč Rudolf Škubal.

Podle předsezonních ambicí měli jeho svěřenci atakovat elitní čtyřku. „Výkony nebyly úplně optimální. Řešili jsme situaci už v sezoně odvoláním trenéra a zapracováním na fyzičce mužstva, kterému chyběla rychlost a dynamika. Výsledkem je současné sedmé místo, které úplně nesplňuje představy. Ale bereme situaci tak, že rozhodovat o úspěchu sezony se bude až v play off, na které se už nyní soustředíme," uvedl prezident klubu Miroslav Mikšl, který chce konečně napodeváté protlačit Buldoky do vysněného semifinále.

Ztráta koncentrace

Pro splnění cíle a jako příčinu dlouhého čekání na postupovou jistotu musí tým zapracovat na slabině, která Brňany stála body hned v několik vyrovnaných zápasech. „Téměř v každém utkání nás potkala hluchá pětiminutovka. Projevovala se naší dočasnou nekoncentrovaností, kdy jsme dostali dva až tři rychlé góly a místo těsného vedení jsme najednou prohrávali," popsal Kočí letošní brněnskou Achillovu patu.

Poslední kola už ukázala, že léčba neduhu je na dobré cestě. „Něco podobného potká každý tým. Jde jen o to, jak se s tím vyrovná. Nyní se nám daří nedostávat branky ve chvílích, kdy jsme pasivní. To se ukázalo například teď v Liberci, kde nám nevyšla první desetiminutovka. Rozdíl byl v tom, že soupeř nás za to gólově nepotrestal a nakonec jsme slavili vítězství," těšilo kouče Škubala.

V dalším zápase se Buldoci představí v neděli doma. Od pěti hodin hostí třetí Chodov.