Aligátoři v divizi A zdolali pouze dvakrát Pardubice, které jediné v tabulce přeskočili. V posledním duelu, který rozhodoval o postupu, podlehli Trnavě hladce 3:43. „Ze sezony převládá smutek, zvlášť po tak hrozném zápase na závěr. Ale přínos Fernieho dá týmu dlouhodobě víc, než výsledky v jedné sezoně," sděluje manažer brněnského týmu Zbyněk Zelinka.

Dvaatřicetiletý Kaliforňan Garza v letech 2011 a 2012 vyhrál s Prague Black Hawks Českou ligu, stal se i nejlepším hráčem finále. Svou extratřídu potvrdil hned po příchodu do Brna. „Jak jsme se dozvěděli, že s námi bude hrát, začali jsme na sobě všichni víc pracovat," potvrzuje jeho přínos Jaroslav Doležal.

Ten hraje na pozici wide receivera, jejichž úkol je chytání míče od rozehrávače. Zpočátku si těžko zvykali na kvalitu, kterou Garza převyšuje české quarterbacky. „Hází nádherné pasy, jdou přímo do rukou. Dřív jsme se při chytání nějak natáčeli, na jeho přihrávky musíte pořád běžet. Na to jsme nebyli zvyklí," hlásí devětadvacetiletý Doležal.

sezona aligátorů
Brno Alligators vs: Příbram Bobcats 26:36, Prague Lions 3:19, Prague Black Panthers 0:38 a 27:57, Trnava Bulldogs 6:12 a 3:43, Pardubice Stallions 35:7 a 42:16.

Pořadí základní části České ligy amerického fotbalu, divize A: 1. Prague Black Panthers, 2. Příbram Bobcats, 3. Prague Lions, 4. Trnava Bulldogs,5. Brno Alligators, 6. Pardubice Stallions.

Svým brněnským spoluhráčům předává Garza teoretické i praktické znalosti. „Zbořil mýtus, že největší hráči jsou linemani. I receivery naučil chodit do posilovny, aby se obrnili svaly a lépe se bránili kontaktu. Pracuje s nimi, aby maximálně využívali svou hybnost při chytání míče a nedělali zbytečné pohyby," doplňuje Zelinka.

Aligátoři se ovšem dlouho srovnávali s tlakem, který na ně naložil Garzův příchod. „Měli jsme z něj obrovský respekt. Věděli jsme, že když někdo udělá chybu, budeme to my receiveři, z čehož pramenila nervozita. Nemáme tolik zkušeností, doléhalo to na nás psychicky. Na novinky jsme se adaptovali složitěji, než si někteří mysleli," líčí Doležal.

I když Aligátorům skončila sezona, dál s Garzou trénují. „Pro všechny je i kamarád. Kluci se s ním sami domlouvají. Z toho, co se naučí, budou dlouho čerpat, někteří šli skokově nahoru," říká Zelinka.

Garza v Brně zůstane do 25. července, není však jasné, zda se ještě vrátí. „Odletí do Ameriky, kde trénuje. Uvidíme, jak to bude," netuší manažer.

I v případě jeho konce počítají Aligátoři s příchodem zahraničního trenéra a jednoho hráče. „V sezoně za Ferniem na čtrnáct dní přijel americký kouč, který nám pomáhal s obranou. To potřebujeme. Můžeme si pořídit tři americké hráče, ale to jsou moc levná vítězství. Do příští sezony máme naše quarterbacky a poohlédneme se spíš po linebackerovi," vyhlíží Zelinka posilu do obrany.