O postup do semifinále se po čtyřech letech pokusí brněnští Aligátoři, kteří mají ve sbírce i dva tituly. Jenže staré deset let. „Chceme do play off, ale nebude to lehké. Dřív nám hala seděla, ale postupem času je mistrovství stále našlapanější a vyhovuje týmům, který se na sedmičkové turnaje zaměřují," sdělil brněnský manažer Zbyněk Zelinka.

Halový šampionát má vedle odlišného prostředí také jiná pravidla. Především nastupuje místo jedenácti pouze sedm hráčů. „Mužstva postrádají speciální týmy i kopací akce, protože hřiště je kratší a užší. Musíme se přešaltrovat na sedmičkový fotbal, čemuž jsme každý týden uzpůsobovali dvě a půl hodiny dlouhé tréninky. Je to větší stres, protože na turnaji není tolik prostoru dohánět případné chyby," zdůraznil Zelinka.

Americký fotbal v hale vyhovuje spíš zkušenějším celkům. „Největší rozdíl oproti jedenáctkové hře je v tom, že se nesmí skákat protihráčům do nohou. Toho mohou využít těžší týmy, které soupeře ubijí silou," tvrdil quarterback Alligators Tomáš Fortelný.

Právě na rozehrávačích v hale záleží snad ještě víc než venku. „Za míč mohou pouze tři ze sedmi soupeřících hráčů, takže se nemusím soustředit na tolik lidí, lépe se čte hra a mám víc prostoru," objasnil Fortelný. „Sedmičky jsou rychlejší, ale pořád je beru spíš jako srandu, pravý fotbal se hraje v jedenácti," do­dal.

Na parketách nebo gumovém povrchu ovšem hráčům hrozí větší riziko zranění. „Rozhodně to víc bolí, před třemi roky jsem si v hale zlomil kotník. I z tréninků jsme dost potlučení, mám spálené ruce," popsal quarterback.

Halové mistrovství republiky hraje jedenáct celků ve dvou skupinách, z nich dva nejlepší postupují do semifinále. Aligátoři narazí na finalisty posledních dvou ročníků pražské Pantery nebo na loni bronzové mužstvo Old Boys. O třetí titul v čadě usiluje pražský výběr Youngguns.

Turnaj začíná už v devět hodin ráno a maraton vyvrcholí finálovým soubojem o dvanáct hodin později. „Ideální recept na odbourání asi únavy není. Musí se hodně pít a odpočívat. Když máte pauzu dvě hodiny, vystydnete. No a když se přestávky zkracují, zase si neodpočinete," krčil rameny Fortelný.

Halové mistrovství ČR v americkém fotbale

Kdy a kde: sobota od 9.00, sportovní hala Club hotelu Průhonice

Zápasy Brna Alligators: Liberec Titans (10.50), Prague Panthers (13.35), Karlovy Vary Warriors (15.25), Old Boys (17.15)

Týmy ve skupině A: Bílovice Sígrs, Česká lípa Traitors, Ostrava Steelers, Prague Hippos, Příbram Bobcats, Youngguns

Semifinále (postupují první dva týmy ze skupin): v 19.05 a 19.35