Brněnští Draci ze základní skupiny po třech prohrách sice nepostoupili, ale nakonec soutěž udrželi. „Na takovém turnaji je hrozně těžké určovat nějaké ambice. Na jednu stranu jsme chtěli postoupit do semifinále či finále, ale zároveň jsme toužili soutěž udržet. V Poháru mistrů se může stát cokoli, týmy jsou totiž vyrovnané. Cíl jsme splnili, o neúspěch se nejedná,“ povídá jedenadvacetiletý vnitřní polař.

Co jste si odnesl z konfrontací se špičkovými evropskými týmy?
Mužstva téměř nechybují, a pokud ano, soupeř hned trestá. Na téhle úrovni proto nesmíte chyby dělat, jinak toho budete litovat.

Utkvěl vám nějaký tým nebo hráč v paměti?
Nizozemský Neptunus má skvělé družstvo a předvádí bezchybný baseball. Z hráčů mi v paměti utkví Thomas De Wolf ze San Marina, který tam byl nejlepší pálkař. Ve vzájemném utkání na nás dohazoval a hrál neskutečně.

Bývalý hokejista Komety Brno Michal Kempný v dresu Washingtonu Capitals.
Bývalý obránce Komety Kempný chce přivézt slavný Stanley Cup do Brna

Co vám dal půlrok strávený ve Spojených státech amerických v univerzitní lize?
Nejvíc, že jsem každý den trávil na hřišti. Nehledě na to, jaké bylo počasí, jsme od ledna trénovali a hráli. Klidně i ve sněhu. Člověk všechny pohyby bere víc rutinně, než když hraje jen dvakrát týdně.

Cítíte, že jste se herně hodně posunul?
Na pálce jsem sebevědomější, i když proti mně stojí silnější nadhazovač. Poznal jsem to právě na Poháru mistrů, kdy jsem cítil, že na ně mám.

Vnímáte, jak moc je v Americe baseball populární?
Je to až neuvěřitelné. Potkali jsme třeba lidi v obchodě a měli na sobě univerzitní trička. Hned se s námi začali bavit, že jsme baseballisté a minulý víkend nám vyšel zápas. Univerzitním sportem ve Spojených státech žijí, rodiny to berou jako víkendovou záležitost.

Jak kvalitní je univerzitní liga?
Ligy jsou rozdělené na několik úrovní a hodně záleží, zda je škola dvouletá, nebo čtyřletá. Já chodil na dvouletou a hrál druhou divizi. I tak je kvalitní, protože kluci v Americe jsou talentovaní. Na druhou stranu jsou dost mladí a oproti české extralize byl baseball míň vyspělý. Míče třeba létaly rychleji, ale hráči jsou v baseballu mentálně zaostalejší. Mám za sebou dvě mistrovství světa a některé věci, které mi přijdou normální, jsou pro ně nové.

Roman Pivarník.
Zbrojovka jako první zahájila přípravu na druhou ligu. Pivarník chce pět posil

Plánujete se vrátit?
Zatím nechávám vše otevřené, záleží na hodně faktorech, třeba jestli dostanu nabídky z jiných škol, abych se mohl posunout. Čekám, až mi trenér z Ameriky dá vědět. Další sezona a semestr začínají na konci srpna, takže do té se musím rozhodnout. Pokud se mám vrátit, chci se přesunout na čtyřletou univerzitu, která hraje baseball na vyšší úrovni, a zároveň bych na ní mohl získat bakalářský titul. V budoucnosti se však vidím hlavně v Dracích.

V zámoří se hodně prosazuje Martin Červenka, který se touží jako první český hráč probojovat do MLB. Motivuje vás, že se lze v americkém baseballu prosadit?
Je úplně neskutečný a hrozný dříč. Strávil přes sedm let na farmách a v nižších soutěžích. Nyní se posunul zase výš a ukazuje, že to jde. Stačí pouze vydržet.