Devětadvacetiletý atlet minulý týden v Oslu poslal oštěp na značku 88,11 metru. Zlepšeným osobním rekordem suverénně vede světové tabulky. I v hodnocení prestižní série Diamantové ligy se soupeři české jedničce dívají na záda. Teď Veselého čeká republikový šampionát ve Vyškově. „Sezona je zatím výborná, ale ostatní oštěpaři ještě neřekli poslední slovo," krotí optimismus svěřenec legendárního světového rekordmana Jana Železného.

V čem je kouzlo vaší formy?

Ve vydařené přípravě. Vydržel jsem celou zimu zdravý. Hlavně nohy mi fungují, což se odrazilo v rozběhu. Tím pádem cítím větší technickou stabilitu. Dřív jsem právě s rozběhem měl problémy.

Zlepšil jste si osobní maximum na 88,11 metru. Jaký byl rekordní pokus?

Technicky se mi povedl. Možná nejlíp v kariéře. I tak jsem nevěřil v takhle dlouhý hod. Navíc byl s rezervami, protože od rána jsem necítil ideální den, jaký většinou potřebuju.

Čekal jste ještě před evropským šampionátem v Helsinkách překonání svého maxima o více než metr a půl?

Doufal jsem, že si snad zlepším osobák ještě před Helsinkami. Házel jsem podobně dobré pokusy už v Ostravě na Zlaté tretře. Jenže je pravda, že hod přes osmaosmdesát metrů jsem nečekal. Trochu mě zaskočil.

Co vám po rekordu řekl kouč Jan Železný?

Gratuloval mi. Říkal, že už v posledních závodech byl takový pokus na spadnutí. Upozornil mě, že zase nebyl až tolik výjimečný, a že podobnou dálku můžu hodit na každém závodě. Tím mě hodně motivoval.

Už jste definitivně rozhodnutý, že před olympiádou pojedete i do Helsinek?

Od začátku sezony jsem uvažoval tak, že pokud budu v pořádku, nic mi nebrání na mistrovství odjet. Zatím všechno funguje. Navíc je příjemné na základě posledních výsledků pomýšlet na nejvyšší stupně.

Jak se vám dýchá s pocitem, že jste podle tabulek největší adept na titul mistra Evropy?

Sezona je zatím výborná, ale ostatní oštěpaři ještě neřekli poslední slovo. Vrcholy roku budou stoprocentně náročnější než dílčí mítinky, na kterých se mi dařilo.

Jenže největší soupeři jako Andreas Thorkildsen, Matthias de Zordo nebo Sergej Makarov za vámi výrazně zaostávají.

To zatím nic neznamená. De Zordo má v sobě velkou energii, jenže se potřebuje ještě vyházet. Pere se s technikou. Je tím každý rok na startu sezony známý, takže počítám, že se brzy zlepší. Andreas má velikou sílu z přípravy, ale potřebuje se uvolnit a najít techniku. Musí se srovnat. Jenže oba dva i zbytek špičky je každoročně posunutý. Jejich výkonnostní vrcholy přichází až v létě. V posledních letech to tak měli.

Vedete pořadí Diamantové ligy. Hodláte se na konci sezony zaměřit právě na zbytek těchto mítinků?

Jasně. Proč toho nevyužít. I když tento rok je nabitý a má i s Diamantovou ligou tři vrcholy. Tahle soutěž je až třetí v pořadí za mistrovstvím Evropy a olympiádou. Diamantová liga má před sebou ještě dost závodů, takže ji zatím nemá smysl příliš hodnotit.

Míříte o víkendu do Vyškova na republikový šampionát, kam odjedete s cílem obhájit titul.

Chci si hlavně příjemně zazávodit. Sektor i celý stadion mi sedí. Je pěkný. Loni nám v Brně moc nepomohlo počasí. Nemusím mít vedro, ale mám rád tropické klima. Teplo a vlhko jako v Asii. To mi svědčí. Nejdůležitější je zůstat zdraví a nezranit se. Hlavně k tomu si přeju dobré počasí. Taky mi vyhovuje, že šampionát hostí Morava a já to mám blíž domů.

Ve Vyškově jste loni prožil vojenský přijímač. Vzpomenete při závodě na uniformu?

Jistě. Zažil jsem ve Vyškově chvilky, na které nikdy nezapomenu. Přijímač je pro každého vojáka výjimečné období. Cítím symboliku v tom, že závodím zrovna ve Vyškově. Asi na mě cestou autem, kterou jsem loni jezdil každý týden, padne nostalgie.

Jaký režim jste zvolil před víkendem?

Odpočívám od závodů, protože jsem v poslední době hodně cestoval. Zvládl jsem dost mítinků. Chceme před víkendem hlavně pořádně trénovat.