Za rapidním zlepšením stojí změna techniky. „Ještě loni jsem házel sunem a to mi moc nešlo. V květnu jsem začal s otočkou. Chvilku trvalo, než si to sedlo," povídal po závodě Stašek.

Posun vidí i jeho trenér. „Dřív nestačil silově, teď hodně posiloval. Na šampionátu hodil třikrát přes dvacet metrů, to je výborné," chválil svého svěřence trenér Petr Kotyza starší.

Pro brněnskou atletiku se jednalo o úspěšný šampionát. V pražské Stromovce posbírali závodníci klubů z největšího moravského města devět cenných kovů. „Udržujeme si stálé postavení. Výsledky se odvíjí od toho, jaká je zima a zda se nám daří udržet atlety, kteří mají nabídky z pražských klubů. Ale letošní výsledky nebyly špatné," hodnotil vystoupení závodníků z jihu Moravy kouč brněnského Olympu Josef Sečkář.

Úspěch ještě dokresluje vítězství brněnské rodačky Kateřiny Čechové ve sprintu na šedesát metrů, která časem 7,24 vteřiny o tři setiny zlepšila sedmnáct let starý český rekord. „První start se mi opravdu povedl. Mohlo to být ještě lepší. Mám hodně velkou formu a právě na startech jsem zapracovala," řekla Čechová.

Vedle triumfů sprinterů Olympu Jana Veleby a trojskokanky Lucie Májkové překvapilo Sečkáře vítězství ženské běžecké štafety. „Holky se rozhodly, že poběží až ráno v den závodu. A nakonec vyhrály," smál se nečekanému úspěchu.

Nejlepší čeští atleti už ladí formu i na halové mistrovství Evropy, které začne příští čtvrtek v Göteborgu. Limit pro něj splnil ve Stromovce i Veleba.

Trenér Kotyza vkládá naděje i do koulaře Staška. „Svůj výkon může zopakovat, není v tomto ohledu nijak labilní," uvedl.

Čechová touží aspoň po semifinále. „Chci napravit reputaci z minulé Evropy, kde jsem výkon pokazila a nepostoupila ani z rozběhu," dodala.

Brněnské úspěchy

MUŽI

60 m: 1. Veleba (ARC Brno) 6,67

1500 m: 1. Kocourek (AK Kroměříž) 3:49,07… 3. Rudolecký (Univerzita Brno) 3:50,50.

3000 m: 1. Kourek (Nové Město na Moravě) 8:10,18… 3. Rudolecký (Univerzita Brno) 8:17,53.

Výška: 1. Bába (Dukla Praha) 224, 2. Heindl (JAC Brno) 214

Dálka: 1. Pírek 756, 2. Novotný (oba AK Kroměříž) 738, 3. Hromčík (Univerzita Brno) 729.

Koule: 1. Stašek (Univerzita Brno) 20,73

ŽENY

4×200 m: 1. Olymp Brno (Mrňová, Moravcová, Pírková, Hřivnová) 1:42,38

60 m př.: 1. Škrobáková (USK Praha) 8,04, 2. Ogrodníková (SSK Vítkovice) 8,45, 3. Sotáková (Olymp Brno) 8,48.

Trojskok: 1. Májková (Olymp Brno) 13,12