Do treter totiž v nákupním centru Olympia práskl čínský talent Ju Wang, jako jediný přeletěl hypnotizovanou výšku 230 a slavil první evropský triumf na specializovaných mítincích. Bába skončil s úspěšným zápisem na 226 centimetrech druhý. „Překvapil mě. Skákal výborně a byl nejlepší. Nikdy jsem ho neviděl. Těší mě, že do světové špičky přibude další výborný výškař. Myslím, že může skákat dost vysoko," vysekl Bába poklonu jedenadvacetiletému Číňanovi.

Wang pozdější Bábova slova v Olympii potvrzoval hodinu a půl. Soutěží protančil s očividnou lehkostí. Výškou 228 centimetrů si vyrovnal osobní rekord a přenesl se na první pokus i přes 230. „Jsem neskutečně rád. Je to můj nejlepší životní výsledek. Ani ve snu mě před závody nenapadlo, že vyhraju a navíc skočím takhle vysoko. Miluju proto Českou republiku,"zářil čínský reprezentant.

Wang byl k neporažení. Bába by spíš přeletěl čínskou zeď než mladíka s číslem pět na dresu. Ten bronzového medailistu z olympiády v Aténách dostal pod tlak už na 226 centimetrech, které zdolal napodruhé. Bába vyplýtval tři pokusy, taktizoval a vynechal dvě postupné výšky až do 232 centimetrů. „Měl jsem 226 skočit napoprvé. Je moje chyba, že jsem ze závodu neudělal větší drama. Už se připravuju na mistrovství Evropy. Jsem rád, že jsme skočil 230 v Bánské Bystrici. Teď se soustředím na trénink," líčil Bába.

Oba výškaři nakonec 232 centimetrů udolávali marně. Pokusy Číňana vypadaly slibněji. „To je velká škoda. Hlavně ten poslední. Myslím, že větší rychlost v rozběhu mi mohla pomoct výšku zdolat," vysvětloval vítěz.

Na děleném třetím místě skončili Bulhar Viktor Ninov a Rumun Alexander Tufa. Startovní pole osmnáctého ročníku mítinku se smrsklo těsně před startem na osm jmen, z nichž statisticky vyčníval právě Bába. „Role favorita mi nevadí. Vždycky chci dopadnout co nejlépe," uvedl rodák z Karviné.

Šestou příčku za 216 centimetrů vybojoval brněnský junior Martin Heindl.

Brněnská laťka 2013

Ju Wang (Čína) – 230 cm
Jaroslav Bába (ČR) – 226 cm
Viktor Ninov (Bulharsko), Alexander Tufa (Rumunsko) – oba 220 cm…

6. Martin Heindl (ČR) – 216 cm