Těžko se však drží někoho, kdo zajede posledních pět set metrů ve světovém rekordu. „Peca (trenér Petr Klimeš pozn. red.) mu naměřil 24,5 sekundy. Je to neoficiální rekord, ale překonal Chrise Hoye, který dosavadní nejlepší čas jel ve třech tisících metrech a na speciálním kole. Přitom Lavreysen nastupoval, neměl ideální dráhu. Jde jen o to, kdo se za takovou motorkou udrží,“ procedil s trpkým úsměvem Bábek.

NEVĚŘIL NÁSTUPU

Za domácí hvězdou se ve finále keirinu vyvezl na druhou příčku Denis Dmitrijev z Ruska a další Nizozemec Matthijs Büchli. „Keirin je o rozhodnutích v situacích, které se vyvinou. Nebyl jsem připravený, že nastoupí tak brzy, ani se mi nechtělo věřit, že jede. Díky jeho obrovskému zrychlení jsem pozicí za ním ztratil,“ litoval dvaatřicetiletý Bábek.

EuroCup žen.
Turecký nájezd na Brno. Královo Pole věří v EuroCupu v překvapení

Přesto předvedl nejlepší český výkon na mistrovství Evropy. Za sebou nechal dvojici silných Francouzů, pouze malé finále jeli šestinásobný olympijský šampion Jason Kenny z Velké Británie nebo čtyřnásobný mistr světa Maximilian Levy z Německa. „Čtvrté místo je trošku nevděčné, na druhou stranu ho beru jako obrovský úspěch. Samozřejmě jsem chtěl medaili a byla blízko, ale je to skvělý výsledek s přihlédnutím k tomu, že jsme jediný národ bez krytého velodromu,“ připomněl palčivý problém.

Čtvrtá pozice z kontinentálního šampionátu ovšem znamená velký přísun bodů do olympijské kvalifikace. A sbírku rozšířil také třináctý Pavel Kelemen. „Získali jsme fakt hodně bodů do žebříčku, takže se nám na dalších světových pohárech bude startovat s o něco klidnější hlavou. Vytyčili jsme si cíl, aby se aspoň jeden z nás dostal do finále, což se podařilo,“ těšilo evropského šampiona v keirinu z roku 2016.

Tomáš Plekanec
Plekanec si emoce nepřipouštěl, Kladno pochválil

MÍSTA DO TOKIA

Ke každému vyjetému místu v keirinu dostane stát na olympiádě v Tokiu pozici ve sprintu jednotlivců. A naopak. Důležité body vyjel také Kelemen desátou příčkou ve sprintu. „Pavel zajel vynikající čas v kvalifikaci a vybojoval velmi dobrý výsledek ve sprintu, mně se zadařilo v keirinu. Našlápnuto na olympiádu máme velmi dobře, snad budeme pokračovat stejným směrem jako doposud,“ přál si Bábek.

V hokejové extralize Kladno hostilo Brno.
Kometa na Kladně otočila a vyhrála počtvrté v řadě

Brněnský dráhař se v Apeldoornu blýskl ještě šestou pozicí v kilometru s pevným startem. Předvedl výkon 1:00,745 minuty a za bronzem zaostal o necelou desetinu sekundy. „Jsem spokojený s časem, ne se šestou příčkou. V půlce finále jsem se podíval, kolik mi zbývá kol a viděl dvě nuly, což mě trošku rozhodilo. Půl kola jsem řešil, že mám mít ještě dva okruhy do konce. Než jsem si to dopočítal a vrátil se do koncentrace, čas tím utrpěl. Je to spekulace, ale možná jsem dopadl jinak, kdybych zůstal soustředěný. Na jednu stranu mě to mrzí, ovšem byl jsem na Evropě kvůli keirinu, ne kilometru,“ prohlásil Bábek.