V noci z úterý na středu uzavřeli pořadatelé přihlašování na brněnský turnaj, který koncem září vyšperkuje účast celkem osmi olympioniků. „Ve stejném termínu je v Číně turnaj nejvyšší kategorie, který táhne světovou špičku. Proto považuji za úspěch tak kvalitní obsazení," vysvětlil organizátor nejprestižnější badmintonové akce v republice Ladislav Vorel.

Kromě českých olympioniků Petra Koukala a Kristíny Gavnholtové, kteří hrají nebo hráli za pořádající Sokol Veselý Jehnice, přijede na jih Moravy i loňský vítěz mužské dvouhry Przemysl Wacha nebo Fin Ville Lang. Ten na hrách podlehl v souboji o postup do osmifinále pozdějšímu stříbrnému medailistovi těsně až po třech setech. „Když se mě někdo zeptá, rád Brno doporučím. V Evropě je známé perfektní organizací i zázemím pro hráče," uvedl Koukal.

Oproti loňskému rekordnímu turnaji, na kterém bojovali účastníci o body do olympijského žebříčku, klesl počet přihlášených z 238 na letošních 230. „I tak je to vysoké číslo. Po olympiádě se s poklesem potýkají všechny akce. Třeba na prestižní turnaj do Číny teď dorazilo v ženské čtyřhře jen třináct dvojic. To je hrozně málo," doplnil Koukal.

Už 41. ročník uvidí diváci od 27. září v hale ve Vodově ulici.

OLYMPIONICI V BRNĚ

Mužská dvouhra:

Petr Koukal

Země: Česká rep. Věk: 26 let.

Michael Lahnsteiner

Země: Rakousko. Věk: 28 let.

Ville Lang

Země: Finsko. Věk: 27 let.

Przemyslav Wacha

Země: Polsko. Věk: 31 let.

Ženská dvouhra:

Kamila Augustynová

Země: Polsko. Věk: 30 let.

Kristína Gavnholtová

Země: Česká rep. Věk: 23 let.

Alesia Zaitsavová

Země: Bělorusko. Věk: 27 let.

Mužská čtyřhra:

Adam Cwalina

Země: Polsko. Věk: 27 let.

Pozn.: všichni skončili na OH v základních skupinách – nepostoupili do osmifinále