"Kristína (Gavnholtová) se dostala naprosto v pohodě," sdělil předseda Českého badmintonového svazu Zdeněk Musil, který krátce po poledni dostal z federace listinu postupujících na olympiádu. "Petr (Koukal) je druhý náhradník, ale věříme, že to nakonec klapne a pojede. Jinak by to byla velká smůla," řekl Musil.
Gavnholtová startovala už na hrách v Pekingu, kde ještě pod dívčím jménem Ludíková vypadla v druhém kole. Do Londýna se 47. hráčka světa kvalifikovala bezpečně, definitivu získala jistotu postupem do čtvrtfinále mistrovství Evropy.


Česká jednička Koukal, který se na přelomu let 2010 a 2011 vypořádal s rakovinou varlat, skončil v žebříčku BWF sedmdesátý. To v redukovaném pořadí i kvůli udělení dvou karet tripartity nakonec znamenalo místo druhého náhradníka.


"Je to rozpačité a jsem v pozici, v které jsem nechtěl skončit," prohlásil Koukal, účastník her v Pekingu. "Cítím šanci, ale je to mrzuté a musím shánět informace, jestli někdo nepojede, abych mohl v klidu spát. Je to hodně o nervech," řekl.
Koukalovou šancí je, že někteří přímo postupující hráči nebudou nominováni, protože nesplnili národní kritéria. Češi už vědí, že do této kategorie spadá třeba Nizozemec Eric Pang, 40. hráč světa, a proto je Koukal virtuálně prvním náhradníkem.


"O nikom dalším nevím, ale šancí je Izraelec," řekl Koukal. Misha Zilberman v sezoně tvrdil, že musí být v redukovaném žebříčku do 32. místa, což o dvě pozice nesplnil. Je ovšem otázkou, zdali izraelská federace jeho start v Londýně potvrdí. Pokud by Zilbermana nenominovala, mohl by se z olympijské letenky radovat Koukal.
Čeští badmintonisté už podobnou situaci v minulosti zažili. Markétě Koudelkové v roce 2000 chyběla tři místa k cestě do Sydney, Jan Fröhlich byl před Aténami o čtyři roky později sedmým nepostupujícím a startu v Řecku se také nedočkal.