Před Mmcité se tak rýsuje reálná hrozba prolínací soutěže, které v minulé sezoně uniklo díky nezájmu prvoligových celků o účast mezi elitou. Letos je situace jiná a týmy z druhého patra českého basketbalu se hlásí do boje. „Hráčům jsme už před sezonou slíbili, že pokud si právo baráže vybojují, půjdeme do ní," potvrzuje předseda královéhradeckého Sokola Jiří Dvorský.

Východočeši letos v první lize patří ke špičce a za celou sezonu prohráli pouze tři utkání. Kolo před koncem nadstavby jsou druzí za Litoměřicemi, které dokonce padly pouze jednou. I na severu Čech je situace podobná. „Vypadá to tak, že pokud uspějeme ve Final Four, baráž si zahrajeme. Jestli ale v případě úspěchu v ní přihlásíme nejvyšší soutěž, momentálně nedokážu říct," hlásí litoměřický asistent trenéra Rudolf Šotnar. „Myslím, že zájem mají také v Plzni," dodává.

Celky z prvoligové špičky ještě čeká play off, ale předpokládaní favorité vyřazovacích bojů již bedlivě sledují závěrečná kola nejvyšší soutěže. „Je téměř jasné, že Brno do baráže spadne. Pokud se s ním poměříme, domnívám se, že trénovanost soupeře se projeví. Máme sice zkušené hráče, ale kvalita je jinde," připouští Šotnar výhodu na brněnské straně.

Jihomoravský celek se navíc před klíčovou fází sezony dostal do dobré formy. Ve středu od půl sedmé večer v hale Moravské Slavie útočí na čtvrté vítězství v řadě. „Chceme navázat na domácí sérii. Nechceme řešit předchozí výsledky soupeře, jdeme si za svým a porveme se znovu o výhru," nebere Dygrýn v potaz slabší formu Ostravy, která vyhrála z předešlých čtyř utkání pouze jediné.

Právě proti Ostravě si Mmcité připsalo svoji první výhru v letošní sezoně, když aktuálně sedmý celek tabulky zdolalo 79:73. V říjnu pomohlo zejména 21 bodů Ondřeje Šišky a dalších 18 zásahů Jakuba Krakoviče.

Svěřence trenéra Vladimira Paunoviče i kvůli zlepšené formě stále mrzí postavení nejhoršího týmu v tabulce. „Je pro nás smutné, že jsme se rozjeli tak pozdě. Zapnout takhle v lednu, je to o něčem jiném," dodává Dygrýn, jehož tým se po duelu s Ostravou střetne ještě s Jindřichovým Hradcem, Pardubicemi a Děčínem.

závěr první ligyPrvní liga v basketbale mužů v letošní sezoně změnila formát. Týmy na pátém až dvanáctém místě po nadstavbové části sehrají předkolo play off, poté následuje klasické čtvrtfinále na dvě vítězná utkání. Postupující si zahrají Final Four. První dva celky získají právo zahrát si baráž o postup do nejvyšší soutěže.