Domácím reprezentantům hraje do karet ještě jeden faktor: na šampionát nedorazí Nizozemci, kteří v předchozích dvou šampionátech zdolali české mladíky ve finále. Předloni ve Švédsku 10:2, loni v Německu těsně 11:10. „V zákulisí se mluví o tom, že se nás bojí, ale stejně jako Italové a Francouzi nejezdí spíš kvůli penězům. Je to pro mě překvapení, protože mistrovství Evropy slouží jako kvalifikace na mistrovství světa do Japonska v roce 2016," líčí hlavní kouč české reprezentace Tomáš Svoboda.

Rozpis turnaje
České zápasy ve skupině A:
Úterý: Česká republika – Rakousko
Středa: Rusko – Česká republika
Čtvrtek: Česká republika – Bělorusko (shodné začátky v 19.00)
Pátek: semifinále
(od 17.00 a od 19.00)
Sobota: zápas o 3. místo (13.00) a finále (19.00)
Všechna tato utkání hostí Městský baseballový stadion v Komárově.

Do země vycházejícího slunce se příští rok podívají pouze finalisté turnaje. „Jsme v pozici favoritů, ale každý mládežnický sport je o psychice, mladí se s tím hůř perou. Náš cíl je finále," popisuje trenér.

Šampionát odehraje osm mužstev ve dvou základních skupinách. Většinu duelů a všechny české přivítá Městský baseballový stadion v Komárově, několik utkání pak hostí nový areál Hrochů v Jundrově. „Doufám, že přijde co nejvíc lidí, ale nervózní asi nebudu," říká Večerka.

Češi vstoupí do skupiny A v úterý proti Rakousku, zítra je čeká Rusko a pozítří Bělorusko. Všechny jejich duely začínají v sedm hodin večer. Do semifinále zamíří dva nejlepší celky. „S Rakouskem nás na úvod nečeká lehký zápas, ale jsme mírní favorité. Za největšího soupeře považuji Německo," zmiňuje nadhazovač favorita skupiny B, kde se představí ještě Litva, Polsko a Ukrajina.

Z prvotního výběru, ve kterém se objevilo sedmdesát hráčů, vznikla finální osmnáctičlenná nominace. „Letos se tvořila nejhůř, máme nejsilnější tým za tři roky, složený z hvězd svých klubů. Snažíme se je připravit na to, že tentokrát to na nich nebude. Rozhodne parta, jak moc se každý obětuje pro tým," doplňuje Svoboda.