Už úvod zápasu odhalil rozdílnou motivaci obou týmů. Zatímco pro USK je finálová série letošním vrcholem, Gambrinus po euroligovém Final Four spíš toužebně vyhlíží konec náročné sezony.

Hostující tým v první půli těžil především z dobrého obranného doskoku a rychlých protiútoků, které nejčastěji zakončovala skvělá Whalenová. „První poločas nám moc nevyšel. Měly jsme problémy v obraně a také v koncovce jsme se dost trápily. Bylo to z naší strany dost statické,“ uznala Eva Vítečková.

Právě ona společně s Maiga-Baovou zavelely k obratu. Brňanky po zlepšeném výkonu odskočily až na rozdíl 19 bodů (79:60), ale poté nepochopitelně polevily a v závěru málem přišly o vítězství.

„Bylo to z naší strany lajdáctví. Holky přestaly hrát basket a úplně ztratily koncentraci. To se v takovém zápase nedělá,“ zlobil se domácí trenér Jan Bobrovský.

Pražanky dokázaly stáhnout svoje manko až na pouhé dva body a v závěru měla dokonce Whalenová dvakrát šanci strhnout vítězství na stranu USK.

Nepodařilo se, ale u trenéra poraženého týmu Lubomíra Blažka přesto převažovala spokojenost nad zklamáním. „Vážím si toho, že to holky za nepříznivého stavu nevzdaly a udělaly ze zápasu ještě drama. Pozitivní je i to, že jsme dokázali nastřílet druhému týmu Evropy 82 bodů. To není málo,“ pochvaloval si Blažek.

Druhý zápas se hraje ve středu v Praze, do Brna se finálová série vrátí v neděli. Pokud oba zápasy vyhraje Gambrinus, může slavit.