Stejně jako před týdnem v Polsku, i tentokrát se brněnským hráčkám skvěle povedla úvodní desetiminutovka. Tu vyhrál tým Jana Bobrovského o devatenáct bodů 31:12.

„Snažíme se na úvod zápasu soustředit. S náskokem se nám pak hraje celý zápas o poznání líp, než když je to vyrovnaný,“ uvedla autorka patnácti bodů Petra Kulichová .

Zaskočené Francouzky už se nevzpamatovaly. Domácí hráčky nepovolily sebemenší náznak nějakého zvratu. „Dařilo se nám ubránit jejich Američanky a hrály jsme dobře a rychle do protiútoku. Slušná byla i střelba. Jak z dálky, tak z pod koše,“ shrnula Kulichová.

Brněnský kouč si po zápase pochvaloval především první poločas. „Zdaleka nejlepší byla úvodní čtvrtina. Po přestávce už se to dohrávalo v takové vánoční pohodě. Místy jsem měl dokonce pocit, že jde o přátelské utkání,“ uvedl Bobrovský s nadsázkou.

Tým z Valenciennes podle něj neměl čím překvapit. „Dnes už se všechna družstva velmi dobře znají. Věděli jsme, že hrají spíš do koše, než že by byly nějaké velké střelkyně. To se nám povedlo ubránit a od stavu 39:16 už jsme excelovali,“ prohlásil Bobrovský.

Vítězství nad francouzskými mistryněmi znamená, že letošní rok dokončí Brňanky na vedoucí příčce základní skupiny. „Začátek soutěže se nám nijak zvlášť nepovedl. V posledních zápasech jsme se ale dostali celkem do tempa,“ hodnotil brněnský lodivod.

Na euroligovou palubovku se Brňanky vrátí 9. ledna v Košicích, o týden později vyzvou k odvetě své dosavadní jediné přemožitelky z moskevského Spartaku. Základní skupinu uzavřou české mistryně v belgickém Namuru.

 

Basketbalistka Eva Vítečková si po další výhře pochvalovala rostoucí formu : Škoda, že teď budou svátky


Brněnské basketbalistky se po slabším rozjezdu dostávají do skvělé fazony. Podle Evy Vítečkové rostou hráčkám křídla s každým vyhraným zápasem. „Máme teď takovou formu, až je skoro škoda, že teď budou svátky,“ uvedla po euroligové výhře nad Valenciennes.

V čem vidíte rozhodující moment zápasu?
Zase jsme si vytvořily slušný náskok a po celý zápas jsme dobře bránily. Francouzsky z toho byly bezradný. O vítězství jsme znovu prakticky rozhodly už v prvním poločase.

Ze začátku letošní Euroligy jste se o vítězství musely prát až do poslední čtvrtiny. Teď to jsou samé jasné výhry. Čím se to zlomilo?
Měly jsme tři nové posily a chvíli trvalo, než jsme se sehrály. Naše forma stoupala každým zápasem a dnes to vyvrcholilo. Možná je i škoda, že teď budou svátky. Uvidíme co s náma udělá volno.

Co čekáte od posledních třech zápasů ve skupině?
Zatím to jde podle našich představ. Líp to asi vypadat nemohlo. Prohrály jsme jen na Spartaku, což jsou loňský vítězky, kde nehraje snad jediná Ruska. Čekám, že to s nimi bude do poslední chvíle boj o první flek ve skupině. Budeme jim chtít doma porážku oplatit.

Jaký máte teď program?
Od zítřka (dneška) máme volno. Lehce trénovat začneme až sedmadvacátýho, naplno pak druhýho ledna.

Jak budete vánoční volno trávit?
Budu si užívat rodiny. Teda až si vyřídím ještě nějaké resty, co mám ve škole. Takže do konce týdne budu ještě v Brně a pak odjíždím domů na Vysočinu.