V brněnském dresu se objevil teprve nedávno. Zato na sebe hned upoutal pozornost. A to jak basketbalovými kousky, tak svým nezvyklým příjmením a exotickým zevnějškem.

„Jméno mám po mamince, která je Polka,“ říká čtyřiadvacetiletý pivot Michal Norwa. „Narodil jsem se ale v Čechách, kde taky celý život žiju. To, že jsem trošku přičmoudlej, je zase po taťkovi, který je Kubánec,“ vysvětluje zlínský pivot, který od začátku sezony hostuje v A Plus Brno.

Novic v bronzovém celku minulé sezony Mattoni NBL zažil rušnou sobotu. Nejdřív se stihl přestěhovat, aby se o pár hodin později v utkání proti nováčkovi z Kolína poprvé představil brněnským fanouškům. „To, že jsme doma na úvod vyhráli takovým rozdílem, je fantastický,“ radoval se po výhře 111:80.

S basketem začínal v Kroměříži. „Hrál jsem dorosteneckou extraligu. Tehdy tam měli ambice na postup i muži. Nakonec však skončili v třetí lize,“ přibližuje Norwa, který následně málem zakotvil v Itálii. Tam byl před lety na testech společně se Stanislavem Votroubkem. Ovšem zatímco současný hráč Prostějova angažmá v Livornu získal, Norwa neuspěl. „Tak jsem skončil ve Zlíně,“ pousměje se při vzpomínce Norwa.

Svůj debut mezi českou elitou si odbyl až v prvním letošním kole při vítězství Brňanů na palubovce USK Praha. Tam byl s jedenácti body třetím nejlepším střelcem A Plus. Přidal také sedm doskočených míčů. „Právě na doskoky se snažím nejvíc koncentrovat. Věřím, že v budoucnu jich bude ještě víc,“ přeje si.

V kontaktu s A Plus byl od léta, kdy hrál v Brně za Zlín přípravný zápas. „Pak se ozval pan Koudelka (manažer A Plus – pozn. red.), že o mě mají zájem. Jenže ve Zlíně je málo hráčů. Nakonec se dohodli, že tu budu zatím hostovat,“ vysvětluje, proč musí dál dojíždět i na domácí zápasy Zlína.

V Brně by rád zakotvil natrvalo. „Je to tu mnohem profesionálnější, hraje se s větším nasazením. Navíc je tu výborný trenér a kolektiv. Prostě super podmínky k tomu, abych se dál rozvíjel,“ přemítá student prvního ročníku managementu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati.

Většinu času už prý stejně tráví v Brně. „Teď jsem se přestěhoval a rád bych do Brna přestoupil i na školu. Ve Zlíně jsem tam zatím stihl být jen dvakrát,“ prozrazuje Norwa.