Pětadvacetiletý Jelínek je jedním z nejlepších českých střelců z dálky. Potvrzoval to v polské lize, kde byl v dresu Wloclaweku dokonce nejlepším střelcem soutěže. V minulém týdnu byl dokonce na kempu v Dallasu a bojoval o pozvánku do Letní ligy NBA. V dnešní generálce s Mexikem nastřílel 15 bodů, přesto se Ginzburg rozhodl dát přednost jiným hráčům.

"Všichni víme, že je to dobrý hráč. Během přípravy s námi chvíli nebyl. Máme na tento post hodně hráčů a my mu nemůžeme slíbit tolik minut, na kolik je zvyklý. On potřebuje hrát hodně, pak může ukázat, co v něm je. Proto jsme se rozhodli ho do nominace nezařadit," vysvětlil Ginzburg.

"Loni nebyl moc spokojený, že nehrál. Mluvil jsem s ním, vysvětlili jsme si to. Vzal to dobře. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale to je můj úděl trenéra dělat těžká a nepopulární rozhodnutí," dodal.

Mimo nominovanou dvanáctku zůstalo i třiadvacetileté křídlo Kyzlink. "Za poslední rok se hodně zlepšil a je to budoucnost národního týmu. Nyní má ale na svém postu velkou konkurenci," řekl Ginzburg.

Třetím hráčem, který neprošel finálním zúžením, je pivot Peterka, jenž hraje pod Ginzburgem i v Nymburku. "Měl také dobrou sezonu. Ale je nyní trochu unavený a nemá potřebnou energii. Sice nám bude jeden pivot chybět, ale můžeme tam využít Blakea Schilba," dodal reprezentační kouč.

Nominace basketbalistů na kvalifikaci o OH:
Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Jiří Welsch (Nymburk).
Křídla: Pavel Pumprla (Estudiantes/Šp.), Vojtěch Hruban, Martin Kříž (oba Nymburk), Lukáš Palyza (Prostějov), Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).
Pivoti: Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.), Patrik Auda (Manresa/Šp.).