Vyšlo jim, co chtěli. Čeští basketbalisté si první výhru v přípravě na mistrovství Evropy schovali na jediné vystoupení před vlastními diváky. V úterý v brněnské hale ve Vodově ulici přehráli Japonsko 86:71. „Zápas nám pomohl v tom, že se trochu víc sehrajeme, získáme sebevědomí a basket si budeme užívat. Jedině dobře, že jsme vyhráli doma," pronesl pivot Jan Veselý, největší hvězda českého výběru.

Svěřenci kouče Ronena Ginzburga si vítěznou radost užili poprvé po dvou prohrách v Polsku a také v Německu. „Spíš jsme výhru potřebovali k dalšímu posunu v přípravě, nebyla tak urgentní, jak se mohlo zdát. Bylo fajn, že přišla v jediném zápase doma a myslím, že diváci nelitovali. Z jejich strany byl výkon sem dojít v tomhle horku a patří jim dík," vzkázal český kapitán Jiří Welsch.

Japonci se neukazovali jako soupeř, který příliš prověřil české reprezentanty. Sice v úvodu uskočili do čtyřbodového náskoku, ale domácí výběr vedení brzy získal zpět a už jej nepustil. „Japonci mají menší tým, jsou běhaví, hodně pohybliví, dobře střílejí. Minimálně jeden až dva podobné celky potkáme na Evropě, konkrétně třeba Estonce," poznamenal Welsch.

V úvodu druhé čtvrtiny naskočila v českém dresu nejsilnější sestava, která soupeře zatlačila. Japonci ztráceli míče a jejich chyby trestali čeští basketbalisté rychlými protiútoky. Vypracoval si až dvacetibodový náskok.

Po prostřídaní čeští reprezentanti trochu vypadli z rytmu, ale takticky vyzrálejším výkonem nepovolili Japoncům přiblížení na méně než patnáct bodů. Nejvíc je přehráli v doskakování, Češi pod košem získali 45 míčů, Japonci jen 20. „Hlavně se snažíme sehrát. Dařilo se nám více v útoku. Japonci hráli trochu jiným stylem než evropské týmy. Jsou hodně houževnatí a nic nevzdali," pravil autor jedenácti bodů Luboš Bartoň.

Mistrovství Evropy začíná 4. září a české mužstvo má ještě na čem pracovat. „Jsme konečně kompletní a nejvíc si potřebujeme vyjasnit role. Jsou tady dvě velké hvězdy Tomáš Satoranský a Honza Veselý, kteří jsou jasní tahouni. Zbytek jsou pořád dobří hráči, ale nastupovat jich může tak osm a někteří si zahrají méně, než jsou zvyklí," uvedl Welsch.

Národní tým čekají ještě tři zápasy na turnaji v Řecku a generálka na šampionát proti Španělsku. „Celý rok spolu nehrajeme, takže musíme pracovat na porozumění v útoku a v obraně," dodal Veselý, s dvaceti body nejlepší úterní střelec. „Po dlouhé době jsem hrál doma v Česku a užil jsem si to," uzavřel pivot Fenerbahce Istanbul.

Přípravné utkání basketbalistů v Brně:

ČR – Japonsko 86:71 (15:11, 42:27, 65:52)

Nejvíce bodů: Veselý 20, Bartoň 16, Jelínek 13, Hruban a Satoranský po 7 – Takeuči 14, Macui a Tabuse po 11. Rozhodčí: Vyklický, Hrůša, Paulík. Trestné hody: 22/12 – 11/9. Fauly: 11:16.