Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka v kvalifikaci porazily Nový Zéland a Argentinu a s Japonskem hrály o přímý postup. A do klíčového utkání vstoupily ve velkém stylu. Především v obraně se jim dařilo, nepouštěly Japonky k lehkým střelám a při jejich nájezdech využívaly výškovou převahu. Za celý zápas si připsaly málo vídaných 12 bloků.

Výsledkem bylo, že Japonky v úvodních sedmi minutách nedaly ani koš a Češky se ujaly vedení 13:0. To mohlo být ještě větší, kdyby Kulichová proměnila dvě lehké pozice z pod koše. I tak to byla ale znovu ona, kdo se v úvodu staral o navyšování skóre. V prvním poločase dala třetinu všech českých bodů.

Japonky se ale postupně rozehrály, zaznamenaly dvě rychlé trojky a byly zpátky v zápase. Sice stále prohrávaly rozdílem kolem 10 bodů, ale ztráta se už nenavyšovala.

Naopak běhavý styl Japonek začal vicemistryním světa dělat problémy. Až neuvěřitelně rychlou rotací v obraně se soupeři dařilo zdvojovat české hráčky, smazaly jejich výškovou převahu a nutily je ke ztrátám. Vždy ale, když se zdálo, že mají Japonky našlápnuto k trháku, přišla důležitá česká trojka. Nejprve ji měla na svědomí Vítečková, ve třetí čtvrtině pak sehrála klíčovou roli kapitánka Horáková, která si připsala dvě tříbodové trefy ve chvíli, kdy je tým nejvíce potřeboval.

V poslední čtvrtině ale Japonky duel přeci jen zdramatizovaly a po dvou rychlých trojkách snížily na rozdíl tří bodů. Trochu tak připomněly vzájemný duel z MS před dvěma lety, kdy v poslední čtvrtině málem stáhly ztrátu 19 bodů.

Češkám se ale povedlo uklidnit, k čemuž jim pomohlo i to, že si při jednom útoku dokázaly čtyřikrát po sobě doskočit míč. Navíc v poslední vteřině akce se trefila Kulichová. Češky tak znovu odskočily na sedm bodů a ušetřily drahocenné vteřiny, které se ukázaly do koncovky jako rozhodující.

Japonky se ještě pokusily střelami za tři body vrátit do hry, ale nebyly přesné. O postup do Londýna tak budou muset bojovat s třemi dalšími poraženými čtvrtfinalisty, přičemž volné místo už je jen jedno.

Hlavní zásluhu na postupu měla Kulichová, která byla vyhlášena nejužitečnější českou hráčkou na turnaji. Ve všech třech zápasech si připsala takzvaný double double, nyní za 14 bodů a 15 doskoků. Navíc přidala šest bloků. Výrazně jí sekundovaly i další zkušené hráčky Vítečková, Horáková a druhá pivotka Burgrová. Do hry zasáhla i Veselá, kterou trápila zraněná pata.

Nyní budou Češky čekat do neděle na to, zda je los olympijského turnaje přiřadí do skupiny A k USA, Číně a Angole, nebo do skupiny B k Austrálii, Brazílii, Británii a Rusku. Vedle ČR si zajistilo postup i Chorvatsko výhrou 59:56 nad Kanadou.