Ve druhé nejzvučnější soutěži na starém kontinentu, které se účastní popáté v řadě, na KP podobně jako před rokem číhají nebezpeční soupeři.

Kromě Gorzówa, který v minulém ročníku vyhrál svou eurocupovou skupinu, poměří síly s ambiciózním tureckým Botasem Ankara a izraelskou Ramlou. „Naše skupina je považovaná za jednu z nejatraktivnějších, ale zároveň nejtěžších. Týmy mají eurocupové i euroligové zkušenosti. Chceme postoupit, nicméně každý vyhraný zápas bude důvod k oslavě,“ poznamenal generální manažer brněnského celku Richard Foltýn.

Brněnské stáji Mičánek Motorsport powered by Buggyra víkend na maďarském Hungaroringu sedl.
Úspěšná tečka na Hungaroringu. Mičánkova stáj sbírala medaile

Všichni soupeři se chlubí minimálně jednou hráčkou se zkušenostmi z nejprestižnější ligy světa WNBA. To Královo Pole si v létě dopřálo omlazovací kúru a s týmem plným nových tváří zahajuje mezinárodní misi s respektem. „Pro mě jako mladou hráčku je to neuvěřitelná možnost a čest zahrát si takovou soutěž. Je rychlejší než naše liga a daleko víc si musíte hlídat obranu. Každá vteřinka hraje roli,“ uvedla devatenáctiletá křídelnice KP Ludmila Dudáčková.

Právě pevná defenziva je klíč k úspěchu brněnských basketbalistek proti favorizovaným soupeřům. „Díval jsem se na zápas polské ligy a tempo se mi zdálo vyšší než v naší lize. Je tedy otázka, jak se přizpůsobíme vyšší rychlosti v EuroCupu a co udělá s našimi hráčkami bouřlivá atmosféra v Polsku. Spousta našich holek nemá s touto soutěží zkušenosti,“ prohlásil nový trenér družstva Dušan Medvecký.

Jeho svěřenky vyhrály čtyři z pěti duelů v domácí lize a jsou druhé v tabulce, zatím se ovšem střetly převážně s papírově slabšími týmy. Naposledy rozdrtily Slovanku 88:41. „Soupeři nás zatím úplně neprověřili. Nicméně jsem spokojený s tím, jak holky pracují,“ liboval si Medvecký.

Milan Valachovič, nový trenér fotbalistů Sokola Lanžhot.
Po Machálkovi. Novou éru Líšně otevře fotbalový pracant Valachovič

Zatímco v úvodu ročníku Královopolanky narazily na přívětivé soupeře, v následných kolech je čekají dvě ostré prověrky. V neděli se v jiskřivém brněnském derby představí na palubovce konkurenčních Žabin Brno, o necelý týden později vyzvou hegemona české nejvyšší soutěže USK Praha. „Těšíme se na tuto výzvu a uvidíme, jak na tom jsme,“ poznamenal Medvecký.

Nejprve je ale na řadě EuroCup, v němž Královo Pole ještě nikdy nepostoupilo ze skupiny.

Královo Pole v EuroCupu:

Čtvrtek 17. října od 18.00

Gorzów – KP Brno

Středa 23. října od 18.00

KP Brno – Botas Ankara

Čtvrtek 31. října od 19.30

Ramla – KP Brno

Středa 6. listopadu od 17.00

KP Brno – Gorzów

Čtvrtek 28. listopadu od 19.00

Botas Ankara – KP Brno

Středa 4. prosince od 19.10

KP Brno – Ramla