V české lize budou čtrnáctinásobné mistryně pokračovat pod názvem BK Žabiny.

Finanční krize klubu, který vyhrál v roce 2006 Evropskou ligu, dvakrát v této soutěži skončil druhý a celkem sedmkrát startoval v turnaji Final Four, se táhne delší dobu. S koncem minulé sezony vypršela smlouva dlouholetému sponzorovi IMOSu Brno, trenér a současně majitel klubu Jan Bobrovský sháněl generálního partnera marně.

Ve stadiu jednání se rýsovala možnost zabezpečit klub na další období. I ta však padla, neboť slíbený sponzor přestal komunikovat. „Nemohli jsme na rozhodnutí už déle čekat. Bohužel finance na evropské soutěže se mi nepodařilo sehnat. Situace mě hodně mrzí," řekl Bobrovský.

Věhlasný kouč, který v březnu oslavil sedmdesátiny, v posledním období klub financoval ze svých zdrojů. „V české lize budeme hrát s týmem, který postavíme na našich hráčkách. Zatím jich máme osm. Do začátku sezony se ještě posílíme," uvedl Bobrovský, jenž před deseti lety přivedl v roli reprezentačního trenéra české basketbalistky v Ankaře k titulu mistryň Evropy.

Basketbalistky Žabin hrály Evropskou ligu nepřetržitě od roku 1996, v posledních letech ale s oslabeným kádrem kráčely v této soutěži od porážky k porážce. V minulé sezoně nevyhrály ani jedno utkání a postupně ztratily výhodný koeficient. Proto měly hrát na přelomu září a října dva kvalifikační zápasy se Salamankou. Vítězný tým by hrál Evropskou ligu, poražený by se zapojil do Evropského poháru.