Letos Východoevropskou ligu hrají třeba kazašská Astana, ruské Dynamo Moskva, ale také slovenské Piešťany. „Chceme jít každý rok v Evropě o stupínek výš. Tato liga se nám v tuto chvíli zdá kvalitativně hodně vysoko. Navíc se hraje turnajově, takže tolik nezasahuje do programu domácí soutěže,“ uvedl generální manažer Žabin Radek Šír.

Pokud se brněnský celek rozhodne do soutěže přihlásit, musí poslat vedení ligy oficiální dopis. „Musíme projevit zájem. Nyní se hraje třetí ročník a každý rok se liga rozšiřovala o čtyři družstva. Ve hře je i další rozšíření ze šestnácti na dvacet týmů. Jsme tak na osmdesát procent rozhodnutí, že se přihlásíme. Chceme se rozmyslet do Vánoc,“ sdělil Šír.

Věří, že v soutěži družstvo obstojí. „Pokud se přihlásíme, určitě chceme posílit kádr. Na druhou stranu si myslím, že i se současným týmem bychom ostudu neudělali,“ řekl.

Brněnská Kometa. Ilustrační foto.
Kometa zná termíny osmifinále Ligy mistrů. Se švýcarským Zugem začne doma

Důležité je zajistit také dostatečný rozpočet. „Náklady by určitě vzrostly. Kluby sice musí zaplatit vstupní poplatek šest tisíc euro, ale pokud jeden ze tří turnajů uspořádá, peníze se mu vrátí. Na druhou stranu při pořádání musí zaplatit ubytování a stravování ostatním družstvům. Náklady na cestování si ale týmy řeší sami,“ popsal Šír.

Ve Východoevropské lize sehraje každé družstvo minimálně ve třech turnajích dohromady minimálně sedm duelů. Z každé ze dvou osmičlenných skupin pak dál postoupí čtyři týmy.

V letošní sezoně si Žabiny, které se do evropských soutěží vrátily po dvou letech, zahrají Středoevropskou ligu. „Na organizaci příliš náročná není, protože se vždy staráte o jedno družstvo, které přijede. Ekonomicky je nejméně nákladná, proto jsme do ní letos šli,“ prohlásil manažer Žabin.

Patrik Levčík.
Soupeři se divili, že si po tréninku dáváme pivo, smál se světový šampion Levčík

První utkání ve Středoevropské lize sehrají svěřenky kouče Viktora Pruši ve středu v šest hodin večer v domácí hale Rosnička proti vídeňským Flying Foxes. „Ve své soutěži jsou dominantní. Jedná se o tým, který se každý rok mění. V kádru jsou dvě, tři cizinky, které se obměňují. Čeká nás soupeř, který hraje organizovaný basketbal, nic nátlakového,“ líčil trenér Žabin.

Dále se Brňanky ve skupině střetnou s rumunskými Brašovem a Albou lulia. „Jejich liga je velmi slušná. V Rumunsku panuje bouřlivá atmosféra, bude se tam těžko vítězit,“ podotkl Pruša.

Program CEWL

18. října, 18.00 – Flying Foxes (doma)
21. listopadu, čas kluby upřesní – Brašov (venku)
23. listopadu, čas kluby upřesní – Alba lulia (venku)
29. listopadu, 18.00 – Brašov (doma)
7. prosince, 19.00 – Flying Foxes (venku)
24. ledna, 18.00 – Alba lulia (doma)