I to dokazuje skvělou brněnskou školu. „V okolí se nachází spousta lesů, které jsou pro náš sport klíčové. Navíc v Žabovřeskách máme výborné podmínky a Brno láká i díky vysokým školám," říká Adéla Indráková, jedna z reprezentantek, která bojuje v Jeseníku o evropské medaile.

Nejlepší výsledek z brněnských orientačních běžců zatím na evropském šampionátu zaznamenal Miloš Nykodým, který na klasické trati obsadil patnácté místo. V pátek ještě české reprezentanty čeká krátká trať a v sobotu štafety. „Za cíl jsem měl výsledek do dvacítky, což se mi povedlo," pochvaluje si pětadvacetiletý brněnský rodák.

V poslední době se daří zejména brněnským ženám. V letošním ročníku Českého poháru jich v elitní desítce figuruje hned šestice. 
„V loňském roce se holkám povedl historický triumf na mistrovství republiky štafet. Obsadily kompletní stupně vítězů," informuje Adam Chromý, bývalý český reprezentant a trenér ze Žabovřesk, třetího největšího domácího oddílu.

Sport, který v České republice oficiálně vznikl 
v roce 1950, láká čím dál víc zájemců. „Zaznamenáváme nárůst počtu členů ve všech oddílech," potvrzuje Chromý.

Brněnští nadšenci pořádají i řadu akcí. V létě jsou to oblastní závody v okolí a v zimě seriál s názvem Brněnská zimní liga, která se odehrává ve městě. „Přijít může kdokoli, vždy přichystáme i trať pro začátečníky. Nikdo nemusí mít strach, že se ztratí. Na závody chodí čím dál víc lidí, kteří si jdou zkusit orienťák poprvé v životě," tvrdí Chromý.

Na tom, co je na orientačním běhu nejlákavější, má většina lidí, kteří mu propadli, podobné odpovědi. „Každý závod je originál. Na každém místě na světě i v republice je les či město jiné a pokaždé na vás čeká nová výzva v podobě jinak příkrých svahů, jiné lesní podložky či viditelnosti 
v lese," popisuje Nykodým. „Líbí se mi, že jde o sport pro tělo i hlavu," dodává další z brněnských reprezentantek na mistrovství Evropy Lenka Poklopová.

Orientační běh v Brně
• V Brně se orientačnímu běhu věnuje 778 závodníků, 237 patří pod třetí největší oddíl v České republice SK Žabovřesky.
• Z Brna pochází čtyři medailisté z mistrovství světa dospělých a dvanáct medailistů z juniorského mistrovství světa.
• Na aktuálním mistrovství Evropy v Jeseníku je nejvíce reprezentantů právě z Brna – pět.
• V letošním Českém poháru, nejvyšší české individuální soutěži, patří mezi desítku elitních závodníků šest žen a tři muži z Brna.