O výkony tady ale tolik nejde, přesto se všichni snaží ze  všech sil. Ocenění ale budou všichni. První tři v každé kategorii dostanou medaile, závodníci na dalších místech získají alespoň stužku.

Spokojeni budou tedy všichni. „Smyslem těchto her je to, aby  se lidé s mentálním postižením  společně setkávali. A taky aby lidé věděli, že  handicapovaní lidé toho hodně dokážou a že jsou  velmi šikovní," říká prezidentka Českého hnutí speciálních olympiád Hana Válková.

Na start závodu na sto metrů mužů se staví šestice závodníků. Při vyhlašování  jednotlivých jmen vždy zabouří skupinka diváků ve stejných barvách jako je sám závodník. Zdánlivě hladký průběh závodu narušuje pád jednoho ze závodníků. Tribuna zahučí a mnoho diváků zatají dech.

Muž ale  vstává a statečně pokračuje, přestože jeho protivníci jsou už před ním. Na vzdálené straně trávníku dál soutěží sportovci ve vrhu koulí a hře zvané boccia, která je podobná petaque. Poblíž tribuny se shlukují ti, kteří čekají na svá ocenění. Hned první pohled na stupně vítězů je trochu zarážející. Místo tří míst je jich tam rovnou osm, tak, aby si na ně každý oceněný mohl stoupnout.

Jedním z medailistů je Antonín Grus z Litvínova. Na kontě má v polovině posledního olympijského dne už dva cenné kovy. Jeho kolegové ze Sportovního klubu Tarzani Litvínov také nezůstávají pozadu. „Baví mě být nejlepší," říká Grus.

Jeho trenérka Dana Doskočilová je na svého svěřence náležité hrdá. „Trénujeme poctivě jednou týdně a zatím se nám to vyplácí. Z každé olympiády vždycky něco přivezeme," chlubí se Doskočilová.

Letní speciální olympiády bývají klasicky každé čtyři roky. Ty zimní pak každý rok. Jejich provoz tolik nestojí.

Hned vedle atletického oválu je ještě fotbalové hřiště. I tady se závodí. Nejde jen o klasický fotbal. Prověřují se jejich schopnosti v různých disciplínách. Jedni běhají mezi překážkami, druzí ukazují své dovednosti s míčem.

Vítězství na brněnské olympiádě je pro všechny závodníky jen první metou. Díky němu se dostanou na Světové letní hry speciálních olympiád, které budou příští rok v Los Angeles. Teprve ty pro ně představují opravdovou výzvu.

HANA FLORIANOVÁ