Letos jsou favority soubojů, které začínají na Sokolském koupališti už ve středu, jejich krajané Pará s Janem. Rodrigo s Hevaldem se totiž rozpadli.

„I když nejsou na žebříčku tak vysoko jako některé další přihlášené páry, jsou jistě největšími favority,“ myslí si místopředseda volejbalového svazu Josef Beneš.

Brněnský Challenger je největším turnajem v plážovém volejbale na území České republiky a jen například finanční odměny jsou zhruba pětkrát vyšší než při mistrovství republiky. „Činí třicet tisíc dolarů, což je zhruba 750 tisíc korun,“ prozradil ředitel turnaje Martin Šlambor. Vítěz bere 4 800 dolarů.

Dalšími taháky turnaje budou Kanaďané Reader s Elliottem, kteří se loni stali miláčky publika u Brněnské přehrady. „I jim se tu líbilo,“ přiznává Petr Beneš, který s bratrem Josefem zasáhne do turnaje díky divoké kartě.

Kromě nich budou hrát v soutěži i další tři české páry Bíza s Léblem, Kubala s Pavlasem a Tichý s Kolářem. A pět dvojic se pokusí uspět v kvalifikaci. „Snad někdo půjde do semifinále. Máme lepší formu než loni,“ věří Michal Bíza.

O turnaj, který loni zaplnil hlavní tribunu centrkurtu na Sokoláku, je mimořádný zájem a kvalifikace musela být dokonce rozdělena na dvě části. „Přihlásilo se nám celkem 69 dvojic,“ dokumentuje Šlambor.

Brněnský turnaj je prvním ze série tří challengerů FIVB, ty další se hrají v Itálii a na Kypru. „Je to druhá nejprestižnější série po turnajích Open Světové série,“ přibližuje velký význam zdejšího souboje Petr Beneš.