Všechny loňské zámořské akvizice Deremy Geiger, Anthony McClain i Esian Henderson v klubu dál nepokračují. „Neplánovali jsme je, jednalo se o nouzové řešení, protože v době zranění našich hráčů jsme české nesehnali," vysvětluje předseda představenstva brněnského celku František Jimramovský.

Novou sezonu v nejvyšší soutěži klub začne téměř výhradně s domácím kádrem. „Naše filozofie vychází z ekonomických možností. Vsadíme na mladé a perspektivní hráče. Je to pracná cesta, ale chceme jí jít," potvrzuje předseda.

Tři posily

Vedle amerických basketbalistů loňský kádr opustili také rozehrávač Václav Honomichl a křídelník Martin Bašta. „V hledáčku máme pět až šest hráčů, počítáme s doplněním o tři. Všichni jsou Češi," nastiňuje Jimramovský, který počítá rovněž s opětovným zařazením pivota Michala Norwy, jenž drtivou většinu uplynulé sezony promarodil.

Vedle změn v kádru došlo také k výměně na manažerské pozici, kde Jakuba Koudelku vystřídal Pavelec. „Budu se věnovat mládeži a dalším aktivitám," vzkazuje Koudelka.

Nový manažer své úsilí vrhne zejména do péče o hráče. „Nabídneme jim kvalitní zázemí, Brno je pro ně ideální místo pro sport i studium. Chceme zlepšit péči o ně, aby se tady cítili dobře," povídá.

Pro fanoušky chystá také novinku v podobě oficiálního fanklubu. „Snažíme se s nimi vytvořit větší kontakt, aby byli týmu blíž. Hráčům chceme pomoct i v této oblasti. Podpora fanoušků není malá, ale ke každému týmu fanklub patří a na Morendu taky," říká manažer.

U mužstva zůstává jako hlavní trenér Srb Vladimir Paunovič, vedení nyní usiluje o to, aby na místě asistenta pokračoval bývalý hráč klubu Štěpán Vrubl. „Má plný úvazek v JBC (Jihomoravské basketbalové centrum - pozn. red.), kde trénuje. Místo asistenta jsme mu nabídli, ale ještě se nevyjádřil," tvrdí Jimramovský. „Štěpán je s klubem spjatý, chceme týmovou chemii udržet," doplňuje Pavelec.

Předseda představenstva Mmcité Brno František Jimramovský: S možností baráže také počítáme

Brno - Výsledky zatím nechává v pozadí, důraz klade na předvedenou hru a spokojenost fanoušků. „Důležitější pro mě je, když uvidím, že prohrajeme o šest bodů, ale diváci budou tleskat, protože uvidí kluky, kteří na hřišti nechají duši," říká předseda představenstva basketbalového Mmcité František Jimramovský.

Pomýšlíte v nové sezoně na důstojnější než dvanáctou příčku z minulého ročníku?

Důstojné může být i jedenácté místo, ale s výkonem, na který se lidé rádi přijdou podívat. V Brně je tradice taková, že bronz už byl propadák… (úsměv) Situace se ale výrazně změnila. Naše filozofie vychází z ekonomických možností. Vsadíme na mladé a perspektivní hráče. Je to pracná cesta, ale chceme jí jít. Nemáme důvod to měnit.

Uklidňuje vás, že žádný z prvoligových klubů nemá nyní zájem hrát nejvyšší soutěž a baráž se v posledních letech ruší?

Počítáme i s možností, že do baráže půjdeme, ale budeme ji hrát s českými hráči, kteří za sebou budou mít dvě sezony v nejvyšší soutěži a výchozí pozice pro nás bude lepší než u klubu z první ligy.

Konkrétní cíl tedy máte?

Primárně neřešíme, jestli chceme být osmí. Důležitější pro mě je, když uvidím, že prohrajeme o šest bodů, ale diváci budou tleskat, protože uvidí kluky, kteří na hřišti nechají duši. A my můžeme říct, že jsou z nich chlapi, kteří mají uplatnění v Národní basketbalové lize.

Vzhledem k odchodům týmu chybí rozehrávač. Hledáte už nového?

Na této pozici mohou hrát Ondřej Šiška i Michal Semerád. Je to jedna z pozic, kde hledáme dalšího hráče, který je doplní do trojice.

Jaká panuje situace ohledně Michala Norwy, který téměř celou minulou sezonu vynechal kvůli zranění kolena?

Michal rehabilituje, v nejbližších týdnech uděláme kontrolní vyšetření a magnetickou rezonanci. Připravoval by se do konce července individuálně. V srpnu by naskočil do přípravy týmu, od prvního září jel naplno. Doufám, že to dopadne, jak si všichni přejeme.