Ani ve třetím utkání Euro floorball tour, pořádané v Brně, nedokázali florbalisté české reprezentace bodovat. Po prohrách se Švédskem a Finskem se v neděli odpoledne postavili Švýcarsku a dlouho to vypadalo, že se bude zaplněná hala ve Vodově ulici radovat. Jenže soupeř ve třetím dějství předvedl famózní obrat a Češi padli 5:6. Na turnaji tak skončili poslední.

Po dvou třetinách přitom v neděli vedli domácí 5:2, závěrečná dvacetiminutovka ale znamenala probuzení z krásného snu. Švýcaři nasázeli českému brankáři Kafkovi čtyři branky a otočili vývoj duelu ve svůj prospěch. „I když šlo jen o přípravný turnaj, určitě jsme chtěli pro české fanoušky víc než jen tři prohry. Nemůžeme tedy být vůbec spokojení," neskrýval zklamání bezprostředně po utkání trenér reprezentace Radim Cepek. Češi tak do mistrovství světa v příštím roce mají co zlepšovat.

Žádné zlepšení

Po pátečním debaklu 1:9 se Švédy čekalo v sobotu večer na českou reprezentaci Finsko. Kdo čekal zlepšení hry ze strany domácích, ten se nedočkal. Češi většinu utkání bránili a na rychle kombinující bílo-modré nenacházeli recept. Výsledek sice nevypadal tak hrozivě jako předchozí večer, reprezentanti prohráli 3:6, propast v herní stránce byla ovšem viditelná. Duel se Švýcarskem znamenal poslední šanci potěšit skvělé brněnské fanoušky, kterých i v neděli přišlo přes patnáct set.

Domácí začali dobře a už v páté minutě se zásluhou Toma Ondruška radovali z vedení. Za půl minuty bylo zase srovnáno, po úniku překonal Kafku Manuel Maurer. Druhá třetina byla kompletně v režii v bílém hrajících Čechů, góly Tokoše, Curneyho, Hájka a Suchánka znamenaly po dvou třetinách vedení 5:2. „Po dvou nepovedených zápasech jsme fanouškům určitě něco dlužili. Čtyřicet minut jsme měli duel pod kontrolou," hodnotil průběh utkání bývalý hráč brněnských Buldoků Ondrušek.

Třetí třetina byla z pohledu domácích hororová. Švýcaři je k ničemu nepustili, naopak sami čtyřmi góly otočili stav zápasu. Ani závěrečný tlak domácích nenesl ovoce, výborné zákroky předvedl gólman hostů Meier. „Pasivita a naivita v závěrečné třetině nás bohužel stála výsledek. Do budoucna musíme zapracovat úplně na všem," dodal současný hráč Chodova Ondrušek.

Podle Cepka turnaj otevřel reprezentaci oči. „Vyzkoušeli jsme několik nováčků a musím říct, že určitě nezklamali. Naopak se vytvořil určitý tlak na hráče základního kádru, kteří se třeba zrovna nepotýkají s dobrou aktuální formou. Všichni si musejí uvědomit, že pokud nebudou podávat stabilní výkony, o místo v reprezentaci můžou klidně přijít," uzavřel stratég.

ONDŘEJ PLEVÁK